Пари космични, резултати комични



Факт: Полицаите постоянно настояват за увеличение на заплатите.

Факт: От 12 януари България е домакин на Европейския съюз в продължение на 6 месеца.

Факт: Полицаите зявиха, че не са доволни от своите заплати и затова ще протестират всеки ден по време на европредседателството.

Факт: След като са следени повече от година, четирима служители на РПУ-Павликени са арестувани за системни кражби на държавно гориво. Двама от крадците са полицейските шефове Георги Е. и Румен С. В престъпната схема участвали повече от 10 полицаи.

Факт: Началниците на криминална и икономическа полиция в Стражица се арестувани при акция срещу наркоразпространители. Те са осигурявали чадър над местните наркодилъри, на които давали информация за предстоящи обиски. Освен това арестували купувачи на наркотици, отнемали им дрогата и я връщали след това на разпространителите.

Факт: През миналия ноември трима взривяват банкомат в Сапарева баня. Подгонват ги 250 полицаи, следови кучета, дронове, хеликоптери. Пръснати са десетки хиляди лева, ефективност нула – действията на ченгетата са толкова нелепи и не­професионални, че престъпниците не са уловени и до сега.

Факт: Министърът на вътрешите работи Валентин Радев е привикан от депутатите на БСП, за да обяснява защо заплатите на полицаите са малки. Той честно отговаря от парламентарната трибуна: как да искам пари за по-големи заплати на полицаи, които крадат гориво? Или закрилят наркодилъри, с които са в комбина? Как да настоявам за повече пари на униформени служители, които вместо да опазват закона, го загърбват и печелят от това?

Факт… но да спрем с фактите, те са неизброими. Като нещастията на обраните, битите, изнасилените, убитите от… Многоточие, защото никой не знае нито от кого, нито тяхната бройка. Защо тогава ние, данъкоплатците, трябва да плащаме всяка година стотици милиони за МВР и ялови служби като ДАНС, след като няма полза от тяхната дейност?

В сравнение с миналата година парите за Министерството на вътрешните работи са със 135 милиона повече. Така общият бюджет скача на 1 милиард и 296 милиона лева.

Но за какво се лапат тези милиони? Разкриваемостта на кражбите на автомобили е едва 12 процента. Значи близо 90 процента от останалите без коли българи могат да се надяват не на полицията, а на чудо.

Най-големият бич за обществото, който го пришпорва, защото се стоварва върху гърба на възрастните хора, от години са телефонните измами. Тук безсилието (или съучастието) в измамите на полицаите е очебийно – разобличени са само 16 процента от тях.

Изброяването на „грандиозните успехи” на МВР в защита на спокойния живот на българина е безкраен, затова, за да не ви губм времето, ще го приключим с една дреболия (за МВР, разбира се). Едно от най-масовите престъпления са обирите по домовете. Искащите увеличение на заплатите са разкрили и само 26 процента от тях. Истинското число е много по-малко, понеже голяма част от ограбените изобщо не се оплакват в полицията, защото є нямат доверие – в почти всяка бандитска група има и ченгета, както стана дума в началото, които грабят наравно с престъпниците, които трябва да арестуват. Те обаче са толкова безочливи, че вместо да се засрамят, искат още пари.

Изходът от това положение е само един: от следващата година бюджетът на МВР вече винаги да се обвързва с конкретни резултати – повече пари само за висока разкриваемост. А когато провалът от работата на полицията – както през 2017-а – е очевиден, заплатите им трябва да се орязват, а не да се увеличават с 55 милиона, както е в новия бюджет.

Сергей ТРАЙКОВ, Стършел


Четете още:

🔴 Зъболекар-легенда: На 90 години продължава да работи

🔴 Ето как да си построите къща в България само за 3800 лева и то доста хубава (Снимки и Видео)

🔴 Дървените къщи в българската реалност (ВИДЕО)





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе