Елитни каракачанки пазят стада от убийства в Странджа



14 двойки елитни кучета-пастири дари дирекцията на ПП „Странджа" на животновъди, които отглеждат своите стада на територията на парка. Палетата са от автентичната порода Каракачанско куче и са от най-добрия в страната развъдник на породата. Те пристигнаха на своята нова месторабота от Пирин и въобще не се противиха, че са на ново място. Палетата са на възраст 4-5 месеца - 7 мъжки и 7 женски и са съчетани в двойки от възможно най-далечни родители. Целта е в бъдеще да бъдат създадени поколения, които да подпомогнат развъждането на каракачанското куче в Странджа. Всички кученца са с всички необходими ваксини, обезпаразитени и чипирани. В първата седмица новите пастири ще свикват със стопаните си и със стоката. След това те могат да бъдат пуснати със стадата, които пасат в планината, каза собственика на развъдника в Сидер Седефчев.
През последните години в Странджа са погубени десетки селскостопански животни, сред тях овце, кози, жребчета, малачета, теленца. Само преди десетина дни в района на с. Близнак вълчица уби 17 овце и 4 кози.
Каракачанското куче е една от най-древните породи в Европа, с хилядолетна история и консервативно селекциониран генотип. То е потомък на пастирски кучета на траки и прабългари.


Четете още:

🔴 Българин победи заболяването множествена склероза (ВИДЕО)

🔴 Ваня Цветкова отвъд бариерата на годините... Обичаната актриса отбеляза своя рожден ден

🔴 Пари космични, резултати комични





Източник: Дарик





Коментари

горе