Детска къщичка в тетевенския Балкан



Много хора ми задават въпроса, защо няма нови статии в блога. Причината е, че работя по много проекти и не остава време за писане и публикуване. Въпреки това съм обещал, когато имам завършен проект, да го публикувам.

В тази статия искам да ви покажа една детска къщичка, която направихме за едно малко момиченце. Положихме много усилия да направим детайла максимално добър и всичко да бъде с прекрасни пропорции, цветова схема и дизайн. За съжаление, нямахме възможност да снимаме къщичката професионално, затова снимките няма да са с необходимото качество, но ако не друго ще можете да видите плода от неизброими часове труд, понякога до пълно изтощение и до късни нощи.

Представям ви розовата детска къщичка от Крафтсман:

детска къщичка от Крафтсман

Kъщичката е с размери на основата 2,40х2,80 м. Габаритният размер е по-голям заради сайдинга и стрехите. Височината до билото е около 3,25 м.

детска къщичка за момиченце

Къщичката е с дървена конструкция и е облечена с дървен сайдиг, който трябваше да го направим сами, понеже заводът, в който си поръчахме дебела ламперия с дълго перо, не ни изпълни поръчката и ни влачиха много време, докато накрая трябваше или да се откажем от проекта, или да направим сами сайдинга. Направихме го, но беше много трудоемко, всяка дъска трябваше да мине през 6 фрезовки и много, много шлайфане на всички фрезовани повърхности.

детска къщичка за градината

Около къщичката има оградка, която е от иглолистен материал, но местата, където има най-критичен контакт с влагата, са от дъбови елементи. Елементите на оградката бяха също доста трудоемки, а боядисването им отнема много време, защото трябва всеки елемент да се боядиса по няколко ръце от всичките 6 страни. Всички бои използвани в проекта са акрилни на водна основа.

градинска детска къщичка

Дръжката на вратата е ръчно стругована от изрезка от дъбова греда, останала от къщата на собственика. В центъра на дръжката е залепено логото на Craftsman, изработено от месинг, на което съжалявам, че пропуснах да направя снимка в близък план.

детска къщичка с капандура

Капандурата беше предизвикателство, защото изисква прецизни детайли, който трудно може да се монтират прецизно, ако се работи на покрива. Затова беше изработена отделно на пода, като използвахме иновативен метод. После само трябваха мускули да се качи на место. Аз лично много й се радвам, защото стана като малко бижу.

детска къщичка за градината

Къщичката има общо 6 прозореца, като два са отваряеми за вентилация. Покривът е с битумни керемиди от серията Gothik на Tegola Canadese. Този тип керемиди са по-особени и се слагат по-сложно и по-бавно, но избрах да ги ползвам в този проект, защото са по-красиви и ги намерих за по-подходящи за общата визия. От друга страна, аз не съм голям привърженик на битумните керемиди, защото водата, която пада по тях, поема някаква част от битума и замърсява почвата.

интериор на детска къщичка

Интериорът на къщичката е финиширан с масла на OSMO, като за стените и тавана сме използвали бяло прозиращо масло. Къщичката има полуетаж, до който се стига със солидна стълба, на която стъпалата са вкопани в страниците.

интериор на детска къщичка

Точно до стълбата има два прозореца, като единият е на полуетажа (лофта). Там момиченцето може да поседне и да наблюдава какво става на двора.

интериор на детска къщичка

Височината на лофта позволява момиченцето да се изправи в цял ръст, както и да си играе под него. За тази цел се наложи къщичката да е по-голяма и по висока от стандартните детски къщички.

интериор на детска къщичка с детско легло

На полуетажа има детско легълце, което направихме да пасне със стандартен детски матрак 60х120 см.

detska_kashta_Craftsman_9

Задната табла е направена със същите тараби, каквито са използвани за оградката. По този начин леглото се свързва тематично с къщичката не само като цвят, но и като детайл. Направихме сгъваема подматрачна рамка под матрака (не се вижда на снимките), която позволява лесен достъп под леглото за съхраняване на кутии с играчки.

интериор градинска къщичка за деца

Вратата е изработена от същите конструктивни греди, с които е изградена къщичката, а таблата на вратата е направена от същата ламперия/сайдинг, който сме използвали за къщичката. По този начин вратата напълно се съчетава с останалите елементи на къщичката.

интериор градинска къщичка за деца

Капандурата увеличава допълнително усещането за пространство в интериора. Къщичката е напълно пригодна за посещение и почивка на възрастни хора, които по никой начин няма да се чувстват на тясно в къщичката.

интериор градинска къщичка за деца

Когато детето застане на парапета на лофта това дава дирекна визия през прозореца на капандурата.

интериор градинска къщичка за деца

Прозорците са направени с Veralit вместо стъкло, за да се предпазят децата от опасностите свързани с евентуално счупване на стъклото.

Може би ще ви е интересно да научите, че човекът, за чието дете направихме къщичката, е читател на блога, който беше попаднал на ето тази статия и искаше нещо подобно:

https://krasivdom.com/2010/05/07/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0-2/

Дървена детска къща

Това е снимката, която той и дъщеричката му бяха харесали. Аз стъпих на тази визия и прераборих всичко, за да се получи онова, което виждате в тази статия.

Детска къщичка за двора

Искрено се надявам да сте намерили радост за очите си, при това не от неща, правени в някакви далечни и много богати и проспериращи страни, а точно тук в България, от български ръце и българско сърце юнашко. Защото, повярвайте ми, в българските условия, за да постигне човек такъв резултат, наистина се иска юнашко сърце, много тежък труд, постоянство, търпение и здрави нерви. А за последното е нужно да пусна цяла отделна статия, за да опиша спънките, перипетите и пречките, които трябваше да се преодолеят, за да се осъществи този проект. Но това са неща, които всички ние, които живеем в България, добре знаем. Важното е да се научим да се преборваме и да достигаме до резултат, който носи радост на всички.


Четете още:

🔴 Аз го правя така: От 8 кокошки за 10 дни събирам по 2 кори яйца

🔴 Елитни каракачанки пазят стада от убийства в Странджа

🔴 Българин победи заболяването множествена склероза (ВИДЕО)





Източник: krasivdom





Коментари

горе