Как се правят основните 4 зимни български чорби и ястия: Постна чорба с праз, Капама, Шкембе и Кисело зеле с наденица



Чорбите са сред любимите ястия на балканските народи, но малко хора ги различават от супите. Особеността на чорбите идва оттам, че продуктите за тях задължително се запържват.

Зимният сезон е най-подходящ за консумацията им, защото изобилства от кореноплодни, а и апетитът предразполага към повече консумация на месо, което е сред основните съставки на всяка перфектна чорба.
 
Постна с праз
ПРОДУКТИ: 300 г праз, 150 г маслини „Каламата“ (без костилки), 50 г бисерен ориз, 30 г сушени домати, 600 мл зелев сок, 30 мл олио, 1 с. л. червен пипер, 1 ч .л. сух джоджен.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се почиства и се нарязва на ситно. Слага се в тенджера, залива се с олиото и 50–100 мл вода и се задушава под капак, докато омекне. Поръсват се червеният пипер и джодженът, налива се и зелевият сок. След като заври, се сипва оризът. Наливат се и 400 мл вода. Чорбата се готви, докато оризът омекне. Добавят се нарязаните на шайби маслини и наситнените домати. След 5–10 минути се дърпа от огъня и се сервира. 
 
Капама
ПРОДУКТИ: 400 г телешки джолан (с кост), 300 г свински джолан (без кост), 500 г кисело зеле, 200 г сурова пикантна наденица, 100 г ориз, 40 г свинска мас, 1 л зелев сок, 2 стръка праз, 1 глава червено цвекло, 1 ч. л. черен пипер на зърна.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Телешкото и свинското месо се заливат с около 2 л вода и се варят до готовност. Празът се нарязва на едро и се запържва в маста. Прибавя се обеленото и нарязано на кубчета цвекло. Налива се зелевият сок и се готви, докато зеленчуците омекнат. Добавят се зърната черен пипер, оризът и нарязаното на кубчета зеле. Готви се около 30 минути и се налива бульонът от варенето на месото. Наденицата се запича на сух тиган, след което се реже на шайби. Трите вида месо се слагат в супата. Готви се още около 15 минути и се сервира.
 
Шкембе
ПРОДУКТИ: 800 г телешко шкембе, 6 скилидки чесън, 1 1/2 лимон, 3 жълтъка, 3 с. л. брашно, сол на вкус. За гарниране: 125 мл червен винен оцет, 50 г краве масло, 5 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шкембето се сварява в 2 л вода заедно с половината наситнен чесън и сока от половин лимон. Когато омекне напълно, се изважда от бульона и се нарязва на малки парчета. Жълтъците се смесват с брашното. Прибавя се сокът от 1 лимон и 1 черпак от бульона, в който е варено шкембето. Застройката се пресипва в супата, като се бърка. Слага се и останалият смачкан на паста чесън и се посолява на вкус. Шкембето се пуска в бульона и се вари още 10 минути. Червеният пипер се запържва за секунди в сгорещеното масло и бързо се оттегля от котлона, за да не изгори. Чесънът за гарниране се смачква с преса и се разбърква с оцета. Супата се поднася със запържения пипер и чесновия оцет.
 
С кисело зеле и наденица
ПРОДУКТИ: 2 бр. сурова наденица, 200 г кисело зеле, 2 стръка праз, 1 глава лук, 1 морков, 1 ч. ч. макарони, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 1 дафинов лист.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Наденицата се нарязва на парченца, които се запържват в тенджера с незалепващо покритие (или в обикновена, като се налива малко олио), докато се зачервят. Празът и лукът се нарязват на ситно и се запържват в тенджерата, в която са пържени парчетата наденица. След 30 секунди се изсипва и нарязаният на кубчета морков. Поръсва се с брашно, разбърква се и се оттегля от котлона. Наливат се 2 л гореща вода. Чорбата се връща на котлона и щом кипне, се посолява. Ври 5-10 минути на тих огън, изсипва се наситненото зеле и къкри 30 минути. Към края се добавят дафинов лист, макароните и размитото с 1-2 с. л. вода доматено пюре. Слага се запържената наденица и къкри още 10 минути.


Четете още:

🔴 2018 година ще сбъдва мечтите! Това са зодиите, които най-накрая ще получат всичко, за което са мечтали

🔴 Детска къщичка в тетевенския Балкан

🔴 Аз го правя така: От 8 кокошки за 10 дни събирам по 2 кори яйца





Източник: За Жената





Коментари

горе