34 години съм носил вируса на хепатит С, без да зная



Райчо е един от първите българи, които се излекуваха успешно от хроничната инфекция с вируса на хепатит С благодарение на новата безинтерферонова терапия. Но няколко години преди това 59-годишният русенец изживява драмата на обречен човек, за когото няма лечение.

Разбрах, че съм инфектиран с вируса на хепатит С случайно. При ехографски преглед през 2001 г. установиха, че имам увеличен черен дроб, и ме изпратиха на изследване за хепатит В, хепатит С и ХИВ. Тестът беше положителен за хепатит С. Заразяването става по кръвен път, предимно при кръвопреливане. А на мене ми е правено кръвопреливане на 11-годишна възраст, защото имам един вид анемия – бета-таласемия.

При кръвопреливането преди 34 години медицината още не беше открила вируса на хепатит С. Това е станало 1989 г., а в България има скрининг на кръвните донори за хепатит С от 1993 г. Така 34 години съм бил носител на вируса на хепатит С, без да зная.

Когато научих, един месец не бях на себе си

Събирах информация как да се лекувам и разбрах, че при мен това е невъзможно. Заради бета-таласемията хемоглобинът ми е между 90 и 100 при 140 норма за мъжете. А при единственото тогава лечение с интерферон и рибавирин хемоглобинът пада силно. На хора с нормален хемоглобин 140 от лечението на хепатит С хемоглобинът стига 80, а пък моят щеше да е далеч под критичните нива. Самото лечение би ме убило.

В този момент се почувствах обречен.

Трябваше ми един месец да го асимилирам и приема и тогава си казах: "Колкото живея, толкова". Реших, че няма да си променям начина на живот и да се тревожа излишно. Аз има доста активен живот – занимавам се с бизнес, имам много приятели, ходя на купони. Не съм се спирал и лишавал от нещо. И така до 2013 г. Може би живях нормално по-дълго време, защото не мислех за болестта, не се стресирах допълнително и успях да я преодолея и забравя.

Но през 2013 г. се сринах.

Чувствах умора, глезените ми се подуваха, не можех да ставам, не можех да се движа, цял месец не спираше една кашлица. Проявиха се първите ярки признаци на енцефалопатията. Трудно .мислех, главата ми бучеше. Откриха ми и портална хипертония. Състоянието ми се влошаваше с всеки изминал ден. Имаше дни, в които въобще не можех да стана от леглото. Нямах сили да говоря на глас, а шептях. Тогава усетих, че всичко свършва. Не съм писал завещание, но започнах да предавам бизнеса си на моите близки, дадох им паролите на банковите карти. Сбогувах се с всички и приех, че смъртта идва.

За новата терапия разбрах от интернет.

Предстоеше трети стадий на изпитване върху хора като мен, които вече са развили цироза вследствие хепатит С. Благодаря на Господ, че срещнах проф. Константин Чернев, който беше един от специалистите, определени да проведат изпитване на лекарството. Фармацевтична компания отпусна пакети за Европа. 60 пакета с лекарства, които включваха новия медикамент плюс рибавирин, бяха за България. От болницата подадоха и моите документи, а компанията трябваше да ги одобри. На всички пристигнаха одобренията, само моето го нямаше. След месец и нещо се разбра каква е работата. Заради това, че имам непоносимост към рибавирин, производителите решили да произведат двоен комплект лекарства без рибавирин, за да видят дали ще действа. Така аз се лекувах шест месеца, а не три, както другите, и без рибавирин.
Оказа се, че лекарството действа и без рибавирин. На всички останали пациенти вирусът на хепатит С беше изчезнал след втората седмица от началото на лечението. При мене след двете седмици от 600 000 единици от вируса бяха останали 40-50. След още две седмици и при мене изследването показа нула, вирусът изчезна.

Лекарството подейства супер успешно

Революционното е не само, че изчиства безболезнено вируса на хепатит С, но и че връща назад цирозата. Чувствам се така, както бях 15 години назад. При изследване с фиброскен преди лечението фиброзата на черния дроб ми беше 36 единици, а след лечението беше намаляла до 21,8. Казаха ми, че до две години има голяма вероятност фиброзата да слезе под 15, което означава предцирозно състояние. Така че освен хепатит С това лекарство лекува и цирозата, което е революционното. Защото досега цирозата се смяташе за нелечима.


Четете още:

🔴 Партията на Каракачанов скочи остро на "зелена" евродепутатка: Криворазбраната толерантност започна да ражда чудовища

🔴 Деян Неделчев за Корнелия Нинова: Тя няма чувство за хумор и се получи вдървена ситуация (ВИДЕО)

🔴 Работник видял килъра на Петър Христов! Наемният убиец действал като нинджа (СНИМКИ/ВИДЕО)





Източник: Фрамар





Коментари

горе