Заради бюрократични спънки български деца живеят като призраци без документи на остров Крит, Гърция готова да ги осинови



Две деца с българи родители, родени в Гърция, вече 20 години живеят като призраци без документи, заради бюрократични лостове в България. Гърция е готова да ги узакони.
Историята, която прилича на приказка започва през 1998 година. Ражда се българче близо до Каламата в Гърция, но родителите не го записват с име, а само с фамилията на майката от Бургас. Когато навършва 6 години, родителите сключват граждански брак, дават му име и го вписват с него и с фамилията на бащата в Гърция, съобщава "Български новини".

Не след дълго, когато Божидар е на 10 години майката напуска съпруга и детето си. Бащата получава попечителство и продължава да се грижи за него. Заради липсата на финансови средства семейството не е регистрирало раждането на детето, както и брака им. Майката използва тази възможност и сключва брак в България. Приема фамилията на втория си съпруг, с която и умира на 42-години през 2017-та година. През всичките тези години, бащата прави опити да се свърже с майката, за да оправят документално нещата, но тя се укрива.

Преди да навърши 18 години детето, бащата многократно се интересува как да постъпи и какви документи са необходими, но единствения отговор, който получава е „трябва съгласието на майката и тя трябва да оправи нещата в България в нейната община…“. Това обаче се оказва „мисия невъзможна“! Детето преди година и половина навършва пълнолетие и нещата стават още по-сложни! Не е регистрирано в България, няма ЕГН и Акт за раждане от там. Не може да се регистрира, защото няма документ за самоличност и не може да премине граница, нито може да упълномощи някой за това. Майката е мъртва с недекларирано дете, а вторият й съпруг се води единствен роднина. Другият подобен случай касае Ангел, който е роден близо до град  Атина преди повече от двадесет години, а година по-късно на белия свят се появява и неговата сестричка. За съжаление и техните родители не са регистрирали децата си никъде. 

Оставени в дом, прехвърляни от една институция на друга, Ангел преминава възможната 14 годишна възраст според, която по гръцкото законодателство е възможно осиновяване на деца. За щастие сестричето му е спасено. Приемно семейство я приема, дава и гръцко име и осиновява като свое дете и до ден днешен живее и благодари на мига, в които е била спасена от тежката орисия на съдбата си. Ангел обаче продължава сам своя живот без родители и роднини, само с помощта на съвестни служители в различни гръцки държавни институции, които няколко години наред се опитват да издирят родителите му. Целта е една, да се легализира детето, като му се извадят документи и той започне своя път в живота, борейки се сам с трудностите.

Няколко пъти са правени контакти с българската полиция от гръцката прокуратура, майката е открита и уведомена, но явно не е имало законово основание да бъде притисната да издаде законовите документи на детето си, както и да го впише в общината в България издавайки му акт за раждане и ЕГН. Според българските и гръцките закони, ако децата са изоставени от родителите още в болницата и родителите са се отказали от тях, държавата вписва тези деца без родители(като неизвестни) и те имат право на 14 годишна възраст да получат съответните документи на база местораждане. За съжаление, случаят на Ангел не е такъв. Той е роден и не е изоставен в болница, а на по-късен етап и то без документи.

Според българското законодателство едно дете родено в чужбина може да бъде вписано в общината от родителите му или от упълномощено от тях лице. В този случай никой не е направил това, нито са дадени права на баба, дядо или трето лице да го свърши. Съдът в Гърция на два пъти се опитва да намери решение на казуса, но Ангел навършва 18 години. Какво може да направи той, без документ, без име, без снимка, без адрес, без никой, желаещ да му подаде ръка!?… Единственият останал верен човек до него до днес (освен сестра му и приемното й семейство, живеещи далеч) е служителка на прокуратурата приела този случай дълбоко в сърцето си и бореща се да помогне на нашето българско дете до последно.

„Това е втори подобен случай. Близо една година ходя по институциите в България и сезирам с проблемното регистриране на деца, родени в чужбина български граждани. Към момента и за двете деца има предадени на българското посолство в Атина всички документи налични и за двете деца. Естествено посолство в случая е просто куриер през МВнР до съответните институции – Правосъдно министерство, ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Общините в които се водят на отчет родителите на тези деца, както и МВР издаващо крайните документи за самоличност“, коментира председателят на българското дружество на остров Крит, Петър Анастасов. Към днешна дата, отговор от никъде никакъв и две пълнолетни български деца,  български граждани, вече втора година живеят като духове и призраци, без документи, без имена, без банкови сметки, без право да пътуват, без да могат да работят законно, превърнали се в сенки не само заради грешките на родителите си, но и заради тромавостта на системата. Куриозното в случая е, че от гръцка страна казаха, че нямат проблем да направят тези деца гръцки граждани, ако България не го стори.

„Колко деца български родени в чужбина се регистрират в законовия срок не е ясно, нито колко още има нерегистрирани! Защо родителите се бавят също не е ясно. Дали заради тромави процедури, скъпи разходи или просто неграмотност или невежество“, коментира още г-н Петър Анастасов. За жалост има не един случай на деца навършили пълнолетие и не регистрирани в България по една или друга причина. Съдбата на тези деца не е завидна и ако спокойно можем да обвиняваме родителите, то кого да обвиним, ако тези деца са изоставени или без родители с права над тях!? Една огромна бездна в българските закони е решаването на тези казуси. На практика такива деца след навършване на пълнолетие остават без документи и на практика всеки от тях живее като призрак,  без да се водят никъде на отчет.


Четете още:

🔴 За първи път японски премиер идва в България

🔴 На 14 януари отдаваме почит към Св. равноапостолна Нина

🔴 Колко пари могат да ни спестят LED крушките?





Източник: Petel





Коментари

горе