Въпроси и отговори за грип 2018



Новото правило за ограничаване на разпространението на вируси гласи: при кихане и кашляне използвайте за преграда свитата си в лакътя ръка. Ако го правим в ръката си, каквито бяха предписанията на доброто възпитание в миналото, увеличаваме риска да предадем на околните своите вируси.

- Как да различим грипа от настинка?

- И двете са респираторни заболявания, но са причинени от различни вируси. Може да е трудно да се различат само по симптомите, които са сходни.

Най-общо грипът води до по-тежко състояние, треска с температура над 39 градуса, от първите симптоми до събарянето на легло минава само час-два - отпадналостта е толкова силна, че човек буквално не може да си стои на краката.

При простуда обикновено се инфектират само горните дихателни пътища - носът и гърлото. За разлика от грипа при настинка преобладават оплакванията от хрема или запушен нос, чувство за дразнене в гърлото, пресипнал глас.

- Как се разпространява грипът?

- Хората, болни от грип, могат да предадат вируса на 1,8-2 метра. Това става основно с капчиците, които разпръскват при кашляне, кихане или дори при отривисто говорене. Тези капчици могат да попаднат в устата, носа, очите на хората, които са наблизо, и да поемат към белите дробове. Но човек може да се зарази и като докосне повърхност или предмет, върху който вирусът е все още жив, и след това допре собствената си уста, нос, очи.

- Колко дълго вирусът остава жив в околната среда?

- Всеки грипен вирус, независимо дали е от вида А или В, е много устойчив. Той оцелява от 8 до 12 часа върху ръцете ни и меки повърхности като кърпички, салфетки, шалове, покривки, дамаски, пердета и до 2 дни върху твърди повърхности - дръжките на врати, кранове на чешми, бутони на асансьори, дръжки за хващане в транспрота и т.н.

- Каква лична защита ще помогне в период, в който е късно за ваксина?

- За да се избегне заразяване, трябва болните да си остават вкъщи, а при започнала епидемия по възможност да стоим на санитарно разстояние от други хора, тъй като болните могат да разпространяват вируса, преди инфекцията да ги събори. Също така е важно ръцете да се мият често със сапун и вода - най-малко 20 секунди. Честото хигиенизиране на ръцете намалява наполовина риска да се заразим. В движение хигиената се поддържа с влажни кърпички на спиртна основа. Добре е за всеки случай като допълваща профилактика да избягваме да се пипаме по лицето. Редовното почистване, проветряване и дезинфекциране на помещения, използвани от много хора, е задължително. При болен вкъщи не трябва да се споделят неговите завивки, спално бельо, прибори за хранене, съдове, вещи. Но не е нужно изпирането и измиването им с топла вода и препарат да става отделно от тези на семейството.

- Ще ме изследват ли за грип, ако имам симптоми?

- Не е задължително, въпреки че има и бързи тестове, които в рамките на 15-ина минути може да дадат до голяма степен достоверен отговор. Често лекарят е в състояние да се ориентира правилно за диагнозата по клиничните прояви. При затегнато протичане или приемане в болница заради влошаване обикновено се правят високоспециализирани изследвания в референтната лаборатория по грип.

- Колко дълго е заразен за околните болният?

- Болният може да зарази други хора 1-2 дни преди да се появят симптомите му, и до 5-7 дни след това. Децата разпространяват вируса и по-дълго.

Някои хора могат да бъдат заразени с грипния вирус, но да нямат симптоми. Те изработват антитела срещу съответния грипен щам, без да боледуват клинично. Дискусионно е дали през това време могат да разпространяват вируса.

- Какви са възможните усложнения на грипа?

- Повечето болни се възстановяват след седмица до 10-14 дни. Средно 1 от 10 развива усложнения. Това почти винаги са инфекции на горните дихателни пътища и пневмонии, в изключителни случаи - възпаление на мозъка. Малките деца (основно до 5 г.), възрастните над 65, бременните, хората с хронични заболявания са сред най-предразположените към проблемно боледуване. При екстремен възпалителен отговор в организма може да се стигне до дихателна недостатъчност, отказ на бъбреците, дори до сепсис. Ако болен от грип се влошава, без изчакване трябва да се консултира с лекар.


Четете още:

🔴 Аз съм българче… в Испания

🔴 Селски двор

🔴 България най-после трябва да превърже раната си за българите в чужбина





Източник: 24 часа





Коментари

горе