Историята на младия българин, създал компания за 1,3 милиарда долара в САЩ



Не е лесно да привлечеш инвестиции за стартираща компания още повече, когато продуктът, който искаш да предложиш, все още не съществува и е нужно регулаторно разрешение за пускането му на пазара. При това в момент, в който икономиката е разтърсена от глобална рецесия.

Точно в тези условия обаче роденият в България предприемач Владимир Тенев или както го наричат в Щатите Влад, успява да създаде приложението за търговия с ценни книжа без комисионни Robinhood, което днес има над 2 милиона потребители и се изчислява на 1,3 милиарда долара - истински "еднорог" по стандартите на Силициевата долина.

"Имаше много хора, които не вярваха в нас и много врати ни се затвориха. Но бяхме безмилостни. Почукахме на 75 врати преди късметът ни да проработи", разказва за успеха Тенев в наскоро публикувано интервю за Business Insider.

30-годишният Влад напуска България като дете и се премества в Щатите заедно с родителите си през 1992 година. Те и двамата работят за Световната банка и настояват синът им да продължи да се развива във финансовия сектор.

Точно когато учи в Станфордския университет и започва първата си работа като стажант в търговска фирма обаче идва фалитът на Lehman Brothers, който отприщва световната финансова криза. И тези събития предначертват друг път за младия студент.

Тогава неговият бизнес партньор Байджу Бат, с който по-късно започват проекта Robinhood, настоява да се преместят в Ню Йорк и да основат заедно малка фирма за търговия.

В този момент се появява първият им старт-ъп - Chronos Research, който предлага различни инструменти на хедж фондове и банки за изграждането на автоматизирани стратегии за търговия. Той е и стъпката към истинския успех с Robinhood.

"Преди да започнем с Robinhood имахме много малък опит с развитието на мобилни приложения. Така че започнахме с няколко експериментални приложения, докато чакахме регулаторното одобрение за Robinhood", разказва Тенев.

Първоначално подкрепа за проекта Влад и Байджу получават в лицето на клиентите си. Цели 10 хиляди души се регистрират в сайта на приложението през първия ден от пускането му.

През първата седмица те се увеличават то 50 хиляди души, а през първата година вече са близо 1 милион. Към днешна дата потребителите на Robinhood са 2 милиона.

Въпреки проблемите с привличането на инвеститори в началото, през пролетта на 2015 година младите предприемачи вече са успели да спечелят 3 милиона долара от инвеститори, сред които Index, Google Ventures, Anderssen, а по-късно в списъка влиза и световноизвестният хип-хоп изпълнител Снуп Дог.


Четете още:

🔴 ДА ВЪЗРОДИШ ТРАДИЦИИТЕ: Христо в света на село Пирин (ВИДЕО)

🔴 Млада БЪЛГАРКА и истинска БУДИТЕЛКА направи СТРАХОТНО КЛИПЧЕ за БЪЛГАРИЯ, което ТРОГНА всички!

🔴 Изкуството да зарежеш всичко и да правиш ръчен сапун в България





Източник: money





Коментари

горе