Най-добрите отбивки по пътя за Пампорово! Ресторанти и капанчета, които не са за изпускане /СНИМКИ/



Един от най-добрите ски курорти у нас – Пампорово се намира само на 81 километра от Пловдив. Час и половина по криволичещ планински път наситен с живописни гледки и интересни места. По трасето има и няколко сгушени заведения, които са задължителна спирка за всички шофьори, които са се насочили към Пампорово или Смолян. Как ще имаш сили да караш ски, ако преди това не си хапнал по една нареченска мекица, катма със сладко от горски ягоди или смилянски боб от някое капанче.

Родопските ресторантьори примамват пътуващите с най-разнообразни гозби, приготвени по стари рецепти с много майсторлък. И то не от вчера. Някои от заведеният по пътя са от няколко десетилетия и пазят спомени на  няколко поколения. Има и такива, които вече са в историята като например култовият ресторант „Високата пещ”, който се намира малко след Асеновград. По времето на социализма заведението се е пръскало по шевовете и се е чакало на опашка, за да седнеш на маса. На мястото в момента има недовършен строеж, който е подобен на старата сграда.

Към днешна дата първото заведение, в което трябва да се отбиете на път за Пампорово е „Тунела”. Ресторантът се слави с вкусни в кюфтета, кебапчета и пържени картофи. Има изглед към река Чая и битова обстановка.

Следващата спирка, разбира се е Бачково. Капанчетата там не са едно и две, а най-известното от тях е „Джамура”. В селото ресторантът се е превърнал във верига, като до скоро работеха три заведения под това име, но сега са само две. В което и да седнете, не пропускайте да опитате от кебапчетата, който са с гигантски размери.

В средата на маршрута между Асеновград и Пампорово се намират Наречен и Нареченски бани. Ако не сте закусвали – това е вашето място.  В двете населени места и на пътя между тях има няколко ресторантчета, които предлагат уникални катми и мекици. Истински родопски специалитети, поднесени с домашно сладко или мед. Пример за това е заведението „Трите бора” в Нареченски бани,  а малко след курорта се намира „Соленото изворче”, където мекиците са по-големи от чинията. С повече късмет в някое от тези заведения може да опитате и пържени филии, направени с пресни домашни яйца, поднесени с овче сирене.

Няма как да не сте чували и за „Юговското ханче”! Или поне да не познавате някой, който да е хвалил някоя от гозбите в ресторанта. Битова обстановка, народна музика и боб в гърне с наденица. Какъв по-приятен престой? Друго нещо, което трябва да опитате в заведението е родопският пататник, клин, свинско с кисело зеле и джолан с картофки.

Заведението, което трябва да посетите в Хвойна пък е „Света Елена”.  Готвачката там ще ви направи такива зелеви сармички, че изобщо няма да ви се тръгва и ще си останете в селото. И изобщо няма да ви е лошо в селото има прекрасна гледка и чудни екопътеки. В случай, че имате повече време може да се отбиете и до съседните две села – Малево и Орхово. В първото населено място има заведение прочуто като „На края на света”, където ще видите какво наистина значи родопско гостоприемство. В Орехово пък може да опитате специалитет с агнешки дреболии.

Следващата спирка по пътя е „ Синият ханъ”. Ресторантът се намира малко след Хвойна и има чудесна градина с изглед към балкана. Менюто е богато, но не пропускайте и десерта – цедено мляко с мед и орехи. Направо ще се оближете пръстите.

Преди Пампорово се намира и Чепеларе. В града също може да опитате някои от родопските специалитети и да послушате гайда. Подходящи отбивки са „Пепелановския конак” и „Костовският ханъ”.

Всички тези отбивки по пътя за Пампорово определено не са за изпускане, но със сигурност не пробвайте да ги посетите всичките на едно ходене. В противен случай пътуването до курорта ще ви отнеме доста повече време от предвиденото.


Четете още:

🔴 Дамите в България са в шок! Жени Калканджиева каза нещо важно, което не искаха да чуят

🔴 Очаква ни мразовита седмица с обилни снеговалежи

🔴 Дойде ми като гръм от ясно небе, направих тази вечеря и всички вкъщи умряха от кеф, такава вкусотия не съм готвила досега





Източник: trafficnews





Коментари

горе