Пролетта настъпи: Пътят към Балкана и Село



С нетърпение чаках да стане време да отида отново в Централен Балкан, за да подготвя всичко за живота ми на село. Изредиха се декември, януари, февруари, дойде месец март. Бялата, мразовита зима започна да отстъпва място на топлата и влажна пролет.

Докато чаках зимните месеци да отминат, планът за село бе започнал да се избистря. Стигнах до решението да засадя 100-200 корена домат и два пъти повече пипер – и за сушене, и за печене. Кой не обича домашната лютеница и мления червен пипер? Прегледах семената, с които разполагах. Оказаха се недостатъчни. Писах в земеделската група с молба за помощ и най-близките ми приятели в нея се отзоваха. Семена ми изпратиха Пенка Христова, Радка Поптолева, Вяра Бояджиева. Сърдечно благодаря!

Оставих специалиста по земеделие у дома да се погрижи за градината и тръгнах.

Беки

Датата бе 29-ти март 2017 година, а часът – 6:00 сутринта. Потеглих на път към село.

На път с колелото
6:00, приключението започва

Тежки чанти и колело. Какво е животът на село без колело? Е, Балканчето и МЗ-то са класика в малките населени места, но плановете по този въпрос ще споделя по-нататък.

С колело по влака

След няколко часа път вече бях в Левски, където трябваше да изчакам още няколко часа за прикачване към крайната дестинация. На гарата се срещнах с друг мой скъп приятел от групата.

Гара Левски
Гара Левски

Юлия Богданова ми бе приготвила цяла чанта с какви ли не семена. Чушки, подправки, 7-8 вида боб – нисък, висок, зелен, зрял, От пиле-мляко, дето се казва. Даде ми още саксия с около 100 доматчета за пикиране и малко над час ценни съвети, тънкости и тайни във връзка с градината. Безценно. Благодаря ти, Юле!

Дойде време да хвана и влака към Централен Балкан. Качих се и се нагледах на красоти през прозорците. Планини, гори, реки, поляни. Зеленина и цветове. Нямах търпение да стигна. Скоро щях да съм в Балкана, а след още няколко дни – на село. Но за това ще разкажа следващия път.


Четете още:

🔴 За мекането на българските политици

🔴 Живот на село: Първи опит и фалстарт

🔴 Земната ябълка защитава имунитета





Източник: jivotnaselo





Коментари

горе