Кошлуков предизвика вълна от подкрепа за "Денят започва с култура" по БНТ и упреци към себе си




От няколко редица преподаватели, журналисти и учени се обединиха около кампания в подкрепа на предаването за култура на БНТ "Денят започва с култура".

Причината е, че новият програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков има намерение да преориентира предаването към по-лайфстайл и популярна тематика.
Кошлуков е дал срок две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, като промени структурата и тематиката му и се спрат дискусионните форми, пише "Клуб Z". В противен случай били предупредени, че ще бъдат сменени с хора, които "могат и знаят как да се направи".

Проф. Александър Кьосев, който освен преподавател е и Директор на Културния център на СУ, публикува във фейсбук писмо, което е написал до омбудсмана на БНТ Иван Такев. В него той пише:
"Уважаеми г-н Омбудсман на БНТ,

Уважаеми г-н Такев,
Драги Иване,
Обръщам се към Вас, за да подкрепя предаването "Денят започва с култура" - в настоящия му формат, с настоящия му екип. Това предаване е една от малкото останали автентични институции на българската култура, то синтезира новини, разкази, визуални материали и дискусии, изработило си е бърза реакция и критерий за важните събития, обсъжда своевременно актуални въпроси на българската културна сцена, допускайки широка палитра от художествени прояви, традиционни и авангардни, както и разнообразни творци, изпълнители, критици, коментатори, експериментатори.

То дава демократичен достъп на различни гледни точки и осигурява телевизионно време на критичността, творчеството, поддържайки високо летвата на вкуса. Без съмнение то има авторитет и гледаемост сред водещи творчески гилдии, творци, изпълнители и публики, а освен това изпълнява неоценима синтезираща информационна задача. Накратко - то е важно, ключово. Не позволявайте да му се пречи, защитете един авторитетен телевизионен форум, който би трябвало да е гордост за БНТ".

Днес професорът сподели, че е получил, засега неофициално, любезен отговор от омбудсмана на БНТ Иван Такев, който е и негов студент. Ето го и него: 
Уважаеми господин Кьосев,
драги Сашо.
Позволявам си личното обръщение, защото си мой преподавател и високо ценя твоя професионализъм и твоя вкус , които, уверявам те, е са повлияли и на моя. Нямам навика да отговарям чрез социалните мрежи, но съм принуден да ти пиша тези няколко реда, защото чета писмото ти във ФБ. Уверявам те, че в първия работен ден на новата седмица ще ти напиша официален отговор, който ме задължава заеманата от мен позиция. Но още от сега ти казвам, че мнението ми за качествата на предаването "Денят започва с култура " по нищо не се различава от твоето. Аз високо ценя качествата и усилията на моите уважавани колеги в мисията им на просветители. Не зная подробности за повода на твоето писмо, но ще се постарая да ги разбера. Мисля, обаче, че е твърде преждевременно да се вайкаме и да оплакваме! БНТ ще продължи да произвежда и разпространява формати , утвърждаващи постиженията на българската и световната култура. Засега толкова. С най-добри чувства и пожелания. Твой благодарен студент - Иван Такев.

Кьосев заяви, че възнамерява да прати същото писмо и до СЕМ.


Четете още:

🔴 Пролетта настъпи: Пътят към Балкана и Село

🔴 За мекането на българските политици

🔴 Живот на село: Първи опит и фалстарт





Източник: Актуално





Коментари

горе