Призвание: Лекар на 84 години продължава да се грижи за пациенти



Д-р Явор Младенов е пенсиониран лекар, но въпреки 84-годишната си възраст продължава да се грижи за пациентите си в шуменското село Бяла река. В начинанието като медицинска сестра му помага неговата съпруга Василка, с която се запознали именно в селото.
 
Лекарят е от родом от Гоцеделчевско, но след като завършил медицина в София през 1966 г. бил разпределен в Бяла река.
 
Разказва, че с идването си обикнал селото и останал 13 години. Тук срещнал съпругата си, създали семейство и две дъщери.
 
Сградата на лечебницата в село Бяла река до голяма степен е построена именно от него.

Получих награда от Окръжна болница, защото имах най-ниска детска смъртност в тогавашния Коларовградски окръг. Дадоха ми 2500 лв. и аз реших да направя втори етаж на сградата. Имах родилен дом, персонал, спомня си миналото лекарят.
 
След като специализирал във великопреславската болница хирургия се преместил да живее в старопрестолния град, а после отишъл и в най-голямото лечебно заведение в областния град.
 
В шуменската болница се пенсионирал през 1994 г. 6 години по-късно обаче решил да възобнови практиката си и погледнал към любимото си село Бяла река, където станал общопрактикуващ лекар.
 
"Казах си: млад съм, искам да работя. И отидох там, откъдето започнах", обяснява решението си лекарят ветеран.
 
Хората са свикнали с мен. И до днес няма някой, с когото да сме в противоречие, разказва д-р Младенов.
 
Има обаче разлика с времето, което прекарал преди в селото. Тогава имах 3000 пациенти. Сега вече са по-малко, около 2000 души са в селото, разказва той.
 
Въпреки всичко той е категоричен - с желание работи за болните. Това е призвание на всеки медик, категоричен е д-р Младенов.

Тези хора, които обичам, не искам да ги напускам, без да има друг колега, който да ме смени, посочва д-р Младенов.

dariknews.bg

Ние сме на първата, на бойната линия. Всички идват първо при нас. Ние поставяме диагнозата и ги пращаме на специалисти, казва той и допълва, че му се е случвало през нощта да става по 7 пъти, за да помага.
 
Той обаче не мисли да се оттегля.
 
Тези хора, които обичам, не искам да ги напускам, без да има друг колега, който да ме смени, посочва медикът. Д-р Младенов само се надява млад лекар да дойде в селото, за да може да му повери грижата за пациентите.
 
Няма по-отговорна професия от лекарската, казва той и дава пример:  "Не е лесно да погледнеш в главата на човека, какви страдания и болки има и как да му помогнеш".


Четете още:

🔴 Проф. Мермерски дава гаранция на 200 процента за тези две рецепти против грип! (ВИДЕО)

🔴 Кошлуков предизвика вълна от подкрепа за "Денят започва с култура" по БНТ и упреци към себе си

🔴 Пролетта настъпи: Пътят към Балкана и Село





Източник: Дарик





Коментари

горе