КС отхвърли жалбата на омбудсмана срещу текст в Кодекса на труда



Работодателите запазват правото си да бавят заплати и да ги изплащат в непълен размер. Това стана ясно, след като днес Конституционният съд отхвърли жалбата на омбудсмана Мая Манолова срещу текст в Кодекса на труда, според който работодателят гарантира на работника само 60% от брутната му заплата дори и при съвестно свършена работа.
 
Едва четирима от конституционните съдии уважиха искането на омбудсмана. Шестима бяха против, а според други двама - Манолова изобщо е нямала право на подобно искане.
 
Манолова внесе искането в края на април м.г. с мотива, че един от текстовете в Кодекса на труда е противоконституционен. Той гласи, че дори при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения, работодателят гарантира на работниците и служителите изплащането само на 60% от брутното им възнаграждения, като условието е сумата да не падне под минималната работна заплата.
 
Мярката е заложена в Кодекса с цел да се помогне на фирми, които са в затруднение. Според Манолова обаче въпросният текст влиза в противоречие с чл. 48 от Конституцията, в който пише, че "работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа".
 
В искането си Манолова допълва, че до 2004 г. разпоредбата е гласяла, че изплащането на сумата се извършва ежемесечно. Впоследствие думата "ежемесечно" тихомълком е отпаднала без каквито и да е мотиви, като това довело до липса на ограничение във времето, в което може да се бави заплатата.

горе