Огромни шишчета ще пекат на връх Яворец



За 54-та поредна година десетки любители на планината ще се отправят към връх Яворец на 27 януари. Местни жители и гости на Лакатник покоряват 1393-метровия връх в Стара планина всяка година от 1964-та насам. Покрай Яворец минава и международният маршрут E-3, познат като отсечката “Ком-Емине”.

Традиционно походът се прави в последната събота на януари. Тръгва се в 10 ч от площада в селото, като продължителността му е средно 2-3 часа в зависимост от метеорологичните условия. При ясно време от върха се вижда цяла София, както и позлатените кубета на “Александър Невски”.

През годините походът обединява туристическите традиции на селото и гарата Лакатник, а в последно време в него се включват организирани групи от други села и градове, както и местни неправителствени организации, свързани с планината и планинските дейности и спортове.

За тези, които се включат в изкачването и стигнат до края, Яворец предлага кулинарна награда – огромни шишчета, нанизани на откъснати клони от близките дърветата и изпечени на току-що спретнато огнище в снега. Някои от местните хора носят в туристическите си раници и домашно вино за сгряване.

Традицията на похода започва от построяването на хижа “Тръстеная”, разказа пред “Труд” един от организаторите на събитието Мария Лазарова. В хижата има книга, в която всяка година се записват имената на покорилите върха. “Така се случи, че походът стана доста масов. В началото беше много интересно – ето поставяме рекорд, тази година сме 60 души, следващата 80, после – 100. Миналата година станахме 108”, обяснява тя.

От ПСС обаче предупреждават, че изкачването не е съвсем безопасно. Имало е дни, в които върхът е бил непристъпен и групата, която е тръгвала от Лакатник, не е могла да го изкачи и се е връщала в хижата. Последният такъв случай е през 2012 година, спомня си Мария Лазарова.

Една от причините за невъзможността да бъде изкачен върхът е не само лошото време, но и разнородната група – недобре екипирани, недобре запознати с условията през зимата в планината хора. “Не винаги този връх допуска хората до себе си. Затова за тази година си пожелаваме хубаво време и планината да ни допусне”, казва организаторката.

През последните години водачите на групата са Мария Лазарова, Кирил Илиев, Виктор Петков, Емил Ангелов, Иван Георгиев и Лъчезар Вунчев. Тази година походът ще води Виктор Петков, председател на туристическо дружество “Репей”.

“В планината се ходи организирано и има правила, които трябва да се спазват – да се следва водача, да се спазват неговите правила за поведение и безопасност. Съветите на ПСС за безопасност трябва да бъдат следвани и винаги хората да бъдат добре екипирани и да знаят предварително прогнозите за времето”, призовава Мария Лазарова.

Там е водата на Лакатник

За първи път на Яворец през зимата на 1964 г. се качили четирима души – Божил Ламбов, Петър Ламбов, Димитър Стоянов и Иван Киров. Покоряването на върха било трудно, сторило им се като интересно предизвикателство и така те решили да го изкачват всяка година. Привличали към себе си нови и нови хора, докато мероприятието се превърнало в традиция. “Бяхме много единни, като кажехме, тръгвахме”, разказа пред “Труд” Иван Киров.

За тези 54 години се запазила не само традицията за покоряване на върха през януари, но и нанизаните на току що откъснати клонки шишчетата, каза още Иван Киров. По думите му Яворец е водата на Лакатник. Във всички падинки имало естествени кладенци.

От десетина години той не се е качвал на върха. “Не че нямам сила, но си нямам другар”, споделя Киров. Всички починали. “Събирахме се, много весело прекарвахме”, спомня си той.


Четете още:

🔴 71-годишна инженерка стана "Мисис Баба" 2018

🔴 УСМИВКАТА НА МАМА

🔴 Коза катери покриви в центъра на Г. Оряховица





Източник: Труд





Коментари

горе