СРЕБЪРНА ВОДА И КЛЕЕВА ТИНКТУРА СРЕЩУ ХРЕМА И ЗАПУШЕН НОС



Запушеният нос и хремата са един от най-честите проблеми, които ни карат да прибягваме до аптеката, особено през есенно-зимния период от годината. Често с този проблем се сблъскват и родителите на бебета и малки деца, при които хремата често е свързана и с нарушаване на съня на детето, кашлица (от стичащите се секрети назад към гърлото), а това я превръща в изпитание, не само за детето, но за цялото семейство. И тъй като предлаганите медикаменти срещу хрема и запушен нос са свързани с известен риск от нежелани ефекти върху носната лигавица, а понякога имат и само симптоматично действие (без да повлияват действителния причинител), все повече хора търсят решение на проблема с помощта на домашни средства и народна медицина.

Напоследък широка популярност и множество положителни отзиви може да срещнете от комбинацията на сребърна вода с клеева тинктура срещу хрема и запушен нос – изключително достъпно, лесно за приготвяне и много ефективно средство.

На какво се дължи ефектът на капки за нос със сребърна вода и клеева тинктура?

Колоидно среброКолоидното сребро (познато като сребърна вода) е сред най-силните и сигурни природни антимикробни агенти познати на човека. Характерно за него е, че не е токсичен, не води до пристрастяване и няма странични ефекти. Сребърните частици в него са с положителен заряд, което прави възможно привличането им с вируси, гъбички, свободни радикали и други патогени с отрицателен заряд. Когато положителните сребърни йони се прилепят към отрицателно заредените частици в тялото, те бързо нарушават метаболизма им и те се задушават, след което се изчистват от тялото чрез имунната, лимфната и отделителна системи.

Патогените не могат да изградят резистентност към колоидното сребро и то не може да бъде предозирано. Безопасно е за бременни и кърмещи жени. Няма цвят, мирис, безвредно е за тъканите и не взаимодейства с други лекарства. Има изключителни ползи за здравето, сред които подобряване на храносмилането, ускорява възстановяването на тъканите, укрепва имунната система, унищожава патогенните микроорганизми и свободни радикали, подпомага превенцията на настинка и грип. За разлика от антисептиците, не уврежда клетките и не нарушава нормалната функция на лигавиците.

Още за полезните свойства на сребърната вода може да прочетете в статията Сребърна вода - лечебни свойства и приложение.

Прополис и клеева тинктураПчелният прополис е друго мощно антимикробно средство и прекрасна съставка на всяко едно домашно средство за лечение. Представлява смолисто вещество, което се получава от смесването на смоли, восъци, цветен прашец и ензими, които преминават през стомашно-чревният тракт на пчелата и претърпяват млечно-кисела ферментация в тях. Пчелите използват прополиса в кошера за предотвратяване на растежа на гъбички и бактерии, предотвратяване на гниене, запълване на пукнатини, а също така и за балсамиране на навлезли в него „нарушители“, които е трудно да отстранят, поради големия им размер (като мишки например). Основният състав на прополиса е смоли и растителни балсами (50%), восъци (30%), етерични масла (10%), както и цветен прашец (5%).

Още по темата може да откриете в Ползите за здравето от прополис.

За съжаление, натуралният пчелен прополис е доста труден за употреба и приложение в естествения му вид. Най-разпространеният начин да се възползваме от неговите лечебни качества е във вид на тинктура – това е и най-често използваната форма на пчелния клей, влагана в лосиони, кремове, капки за нос и други медикаменти.

Клеевата тинктура представлява спиртен (алкохолен извлек) на прополис. Може да я откриете като готов продукт в аптеките или да си я приготвите сами у дома. Ето как:

Вземете около 30 грама натурален прополис и го настържете на ситно ренде или го смелете с кафемелачка докато се получи фин прах. Изсипете го в малък буркан и го залейте с около 100 мл алкохол или спирт (ако ще се използва за поглъщане по-добре е да се използва алкохол, а ако Ви трябва за приложение върху кожата по-добре да използвате спирт). Разбъркайте добре и затворете с капачка буркана. Разклатете го и оставете да престои 24 часа. Така позволявате алкохола да извлече активните вещества от прополиса. След като минат 24 часа, прецедете през ситна цедка покрита с филтърна хартия, за да отстраните всички твърди вещества. Съхранявайте филтрираната тинктура в бутилка от тъмно стъкло.

Как да приготвим капки за нос със сребърна вода и клеева тинктура?

Шише с тъмно стъклоСлед като се снабдите и с двете лековити съставки, може да си приготвите ефективно средство срещу хрема и запушен нос. Може да използвате, както домашно приготвена, така и закупена от аптеката клеева тинктура. Нуждаете се от малко шише от тъмно стъкло (10-15 мл) – още по-голямо удобство е ако има прикрепен накрайник за впръскване към него (особено, когато ще се прилага на дете). Напълнете 2/3 от шишето със сребърна вода и добавете няколко капки от клеевата тинктура в зависимост от желаната концентрация и предназначение.

Ако е за дете, обикновено 3-4 капки са достатъчни при наличие на хрема. Ако ще се прилага като средство за превенция 2 капки са достатъчни. Не забравяйте да проверите силата на получените капки, преди да ги приложите на детето. В случаи на остра хрема и запушване на носа може да прилагате по 3-4 пъти на ден, обикновено около седмица до десет дена. Не забравяйте, че капките съдържат алкохол и не бива да се използват в прекомерно количество и висока концентрация при деца!

Ако капките са предназначени за възрастен може да се добавят повече капки (5-6) клеева тинктура – колкото повече, толкова по-силно действие ще имат.

Не прилагайте при лица с доказана или подозирана алергия към мед и пчелни продукти!
Благодарение на комбинацията от полезни ефекти и свойства на сребърната вода и клеева тинктура ще забележите бързо подобрение. Комбинацията е подходяща и при проблеми със синусите, като хроничен синузит.


Четете още:

🔴 СИРОПИРАНА ПОРТОКАЛОВА БАНИЦА СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

🔴 Бял ескадрон сее ужас сред бургаските мутри

🔴 Рейтинг на най-верните мъже според зодиакалния знак





Източник: Фрамар





Коментари

горе