Дарин превръща двойкаджии в отличници за седмица



Ученик с три двойки по математика + Седмица подготовка с видеоуроци = Шестица

С решението на това уравнение се е захванал Дарин Маджаров, създател на сайта www.ucha.se
 (Уча се), където са публикувани над 700 безплатни видеоурока по най-трудните предмети за ученици от 5 до 11 клас.
И усилията му вече дават положителен резултат. Освен индивидуалните успехи експеримент на Дарин показал, че след пет видеоурока по химия на следващото контролно от 102 ученици 95 са се представили отлично.

Самият Дарин е завършил с отличие Априловската гимназия в Габрово. След това завършва бакалавърската и магистърската степен от висшето си образование в Германия, а е започнал докторантурата си в Белгия. Преди два месеца се връща у нас само за да работи по сайта с цената на отказ от сигурната и високозаплатена работа в сферата на електромобилите.


Как работи?

В момента сайтът включва над 720 урока, изгледани близо 700 хил. пъти. Дисциплините са физика, история, български език, английски език, като с най-голям интерес са математиката, химията и биологията. Дължината на всяко видео е около 10 минути и цели да представи учебния материал по достъпен и лесен за разбиране начин за учениците.

"Изготвянето на всеки урок отнема по 4 часа", разказва Дарин. Първо започва да се събира информация от различни учебници и други източници. След това се прави видеото, в което да има доза закачка и интерактивност с рисунки и графики. "Сметнете колко прави 700 по 4 часа и ще видите колко време е отнело на мен и екипа", продължава той. С усмивка издава и една от тайните на успеха - "използвам ситуации, които се случват в живота, например как се сваля мацка".

Миналата година сестрата на Дарин е в 11 клас и се затруднява с уроците. По това време той е студент в Германия и решава да й помогне, като направи анимирано клипче с урок по химия. По-късно заснема видео и по други предмети, а сестра му ги споделя с приятели.

По този начин се заражда идеята му за
www.ucha.se. В началото започва сам с помощта на своята учителка по химия Мария Николова от Априловската гимназия в Габрово, където той е завършил средното си образование. Постепенно идеята се разпространява в съседните градове - от уста на уста.

И така до днес, когато идеята намира привърженици в цялата страна. През тази година печели финансиране от фонда LAUNCHub и се надява и на институционална подкрепа.


На кого помага?

Уроците в сайта помагат както на учениците, така и на учителите и родителите. Според Дарин предимствата са интерактивният начин на представяне на знанието, което ги мотивира да учат. Същевременно това улеснява работата на преподавателите и не натоварва в повече графика на родителите.

"Мисля, че след време ученицитеq вместо да пишат дълги домашни вкъщи, ще гледат такива уроци", смята Дарин. Сред проблемите в образованието той отбелязва поднасянето на материала по неразбираем начин, "не на техния език". "Второто нещо е да им бъде забавно".

За учителите казва, че стремежът му е бил те да харесат клипчетата, за да си помагат в преподаването. "Вместо лектор учителят става мотиватор и вдъхновител. Самите ученици ще ги заобичват още повече", смята той. Получил е отзив от преподавателка по история, която пуснала видео урок за осми клас на петокласници.

Учениците толкова много харесали идеята, че даже направили големи платна с рисунки от урока. "Вече самите учители виждат, че това работи за тях. Учителят там е станал уникален вдъхновител и децата сега ме поздравяват на всяко минаване по коридора", разказва Дарин.

Наблюденията му показват, че най-често родители намират сайта. Получените мейли от тях показвали, че те от часове подготовката на децата им се стеснява до минути.

"Виждаш, че решаваш доста проблеми на хората и те харесват това, което правиш", казва Дарин за работата си по сайта. Въпреки перспективите в чужбина, той иска да остане в страната. "Това, което правя, е много повече от това да съм затворен в един офис", аргументира решението си той. Разказва, че с нетърпение очаква всяка сутрин, за да започне работа по нов урок. "Правя го с уникална любов и интерес и затова се получава. Хората усещат.



Източник: Дневник





Коментари

горе