Соня Йончева е единствената след Мария Калас, избрана от "Ла Скала" да пее "Пиратът"



Когато преди години Соня Йончева се озовава на перона на Централна гара в София с малък куфар и 800 франка на път за Женева, едва ли е предполагала какъв път ще има пред нея. Тогава мечтата на момичето от Пловдив е била само да я приемат в консерваторията, за да учи оперно пеене.

Още в първата година в Женева обаче тя разбира, че това няма да и е достатъчно. Иска да бъде част от елита на оперния свят.

За 10 години на професионална сцена Йончева получава признанието като “едно от най-големите явления в операта за последните 20 години” според в. “Ню Йорк Таймс”, а британският “Гардиън” ще я нареди до вечните диви - Мария Калас и Джоан Съдърланд.

“Не обичам сравнения, поставяне в категории. Вярвам, че всеки артист има свой път. Много внимавам с оценките. Вслушвам се в съветите, но понякога критиката е по-полезна за артиста от похвалите, особено когато е направена компетентно и добронамерено”, споделя Соня Йончева в гримьорната си в Метрополитън опера в Ню Йорк.

У дома

Нарича театъра “свой дом”. Спомня си мига, в който телефонът звънва в Женева и получава покана за дебют на престижната сцена. “Бях току-що родила сина си Матео и не бях сигурна, че ще се справя толкова бързо с влизането във форма”, разказва Соня. На петата седмица след раждането тя вече е в Ню Йорк. Между две кърмения репетира партията на Мими от операта “Бохеми” на Пучини.

Появяването и на сцената на “Метрополитън” е истинска сензация. Суперлативите на критика и публика единодушно обявяват, че в света на операта има нова звезда.

Сп. “Вог”, което много рядко представя оперни диви, посвещава на сопраното няколко страници.“Всичко се случваше толкова бързо, че единственото, за което се молех, бе да не се главозамая”, смее се Йончева.

Внимателно подбира следващите си ангажименти.

“Имам интуиция какво и кога да приема. Обичам предизвикателствата, но имам мярка. Днес, за да оцелееш в оперния свят сред сериозната конкуренция трябва освен талант, да притежаваш и характер. Напоследък ми помага и опитът, който натрупах. Благодаря на шанса, че успехът ми се случи навреме. Важно е артистът да има самочувствие. Това го прави по-свободен в изборите му, но и по-отговорен. В крайна сметка всички сме зависими от аплодисментите на публиката”.

За 10 г. Йончева пее на сцените на най-големите оперни театри, партнира си с легенди като Стинг и Пласидо Доминго, Емануеле Хаим, Дмитрий Хворостовски, Джонас Кауфман, Виторио Григоло, Адам Фишер, Отавио Дантоне, Фабио Бионди и много други.

“Партньорството е важно както на сцената, така и в живота. Ето например работата ми с Кауфман в операта “Дон Карлос” беше истинско удоволствие, защото сме на една вълна и се допълваме на сцената. Добрият партньор усеща кога е “твоят миг” и ти го дава.”

В кариерата си Соня Йончева слуша единствено и само себе си. “Разбира се, привилегия е да живея с диригент, но всеки от нас си пази периметъра. Много рядко участваме заедно в проекти. Предимно в концерти, не в оперни спектакли. Аз имах своята премиера на “Тоска” в Ню Йорк, а Доминго направи дебюта си тук с операта “Любовен еликсир” на Доницети. Получи висока оценка за работата си, а това е гаранция за сериозни предложения. Понякога е трудно да съчетаем програмите си. Всеки има своята кариера и следва професионалния си път. Семейството обаче е важно и за двама ни. Замисляме се къде да бъде нашият дом, защото скоро синът ни Матео ще тръгне на училище. В момента му е лесно, защото е навсякъде с нас. Говори български, френски, английски, испански и обича музиката”.

Маратон

Последните няколко сезона са оперен маратон за българката. След “Норма” в Ковънт Гардън, триумфа в “Травиата” в Метрополитън и дебюта в “Ла Скала” с “Бохеми” в легендарната постановка на Франко Дзефирели Йончева започна един от най-силните си творчески сезони в края на миналата година с премиера на “Дон Карлос” в Париж с Джонас Кауфман в постановка на нашумелия полски режисьор Кристоф Варликовски. Нейната Елизабет е определяна от критиката като “повече от съвършена”, “царствена”, а Йончева е наречена от в. “Монд” “чувствено вибрато”, “стабилна във всички регистри и отлична като актриса”. С този спектакъл светът отбеляза 150-ата годишнина на “Дон Карлос” от Верди.

“Важно е да знаеш защо участваш в даден спектакъл и кога да изпълниш нова партия. В оперния свят има предразсъдъци по отношение на интерпретациите на различни героини. Например за Тоска се смята, че е глупава, а на мен ми се искаше да е млада, безразсъдна, влюбена. Работех с един от най-добрите оперни режисьори в света сър Дейвид Маквикар. Заедно изградихме един образ на силна и смела жена, която обича. Публиката го оцени”.

Над 2000 кинотеатъра в света излъчиха на живо преди дни новата постановка на “Тоска” от “Метрополитън”. Билетите за прожекциите бяха разпродадени дни преди събитието. Миналата година излъчването на “Травиата” с Йончева успя да измести от върха на бокс офиса в Америка за уикенд носителя на “Оскар” - филма “Ла ла ленд”.

“Тези живи излъчвания на опери са голям шанс за нас да достигнем до повече хора по света, които нямат възможност да посетят големите оперни театри, за да ни чуят. Операта е динамично искуство, което се променя. Нормално е да се търсят нови средства , за да достига до повече хора. В операта има и моди, но музиката е вечна”, казва Йончева.

Тя е единственият артист в историята на Метрополитън опера, на която се пада честа в един сезон да участва в три спектакъла, които са част от програмата “Метрополитън на живо”. България също е част от тази програма, която ще покаже до края на годината още “Бохеми” и “Луиза Милер” с участието на Йончева.

Гордост и

предразсъдъци

“Не се страхувам да правя нови неща, да пея трудни опери. Понякога чувам, че това може да съсипе кариерата ми. Предупреждават ме да не бързам, но аз усещам кога да направя следващата крачка. Операта не е всичко в живота ми. С Доминго мечтаем за още деца. Когато си на върха, има много хора, които искат да те видят на дъното. Много по-трудно е за един артист да се задържи там, където е стигнал. Изисква се много работа, добра интуиция и брилянтна техника. Шансът също е важен! Но е нужна доза лудост, за да рискуваш, за да не останеш на нивото, на което си. Да се развиваш”.

Мнозина са я предупреждавали, че на този етап от кариерата и Тоска не е за нея . Певицата обаче усетила момента: “Тоска” е любимата опера на баща ми. С майка ми мечтаеха да ме видят в нея. Той не успя...Затова му посветих моето изпълнение”.

Йончева е единствената оперна дива след Мария Калас, която фондация “Ла Скала” кани да изпълни рядко поставяната опера на Белини “Пиратът”.

При срещата ми преди време с членове на фондацията се поинтересувах защо тази опера се смята за една от най-трудните. “Вокално е доста сложна. След Калас сме пробвали Мирела Френи и Ана Нетребко, но те се отказаха. Трудно се намира певица, която вокално да покрие тази партитура”, отговориха ми от “Ла Скала”.

Соня обаче поема това предизвикателство: “Дълго отлагах дебюта си в “Ла Скала”. И това не е каприз, а съзнателен избор. “Ла Скала” е място, в което публиката не прощава, ако не си перфектен, подготвен. Не един и двама големи певци са били освирквани на нейната сцена. “Пиратът” е изпитание. Надявам се да се справя!”

По пътя на Верди

След като преди дни албумът с операта “Отело” с участието на Йончева получи наградата “Грами”, певицата започва турне, за да рекламира новия си, трети самостоятелен албум с музика на Верди.

“Звукозаписът е важен за артиста. Той изисква друга рефлексия. Остава като документ за даден период от кариерата ни, за състоянието на гласа. Щастлива съм, че съм артист на “Сони класикъл”, защото заедно избираме най-верния път за представянето ми като певица. След френския и албума с Хендел, идва време на Верди. Този сезон ще пея много неговата музика, която обичам!”, разкрива Йончева. Миналата година тя за първи път изпълни Вердиеви арии в зала 1 на НДК.

“За мен беше важно да имам свободата, с която направих селекцията от арии за албума. Любима ми е арията от операта “Атила”. Ако ме питаш обаче коя е вокалното предизвикателство, ще ти кажа - Абигайл от “Набуко”. Един ден ще я направя на сцена!”

Албумът имаше световна премиера вчера - 2 февруари, и включва популярните опери на Верди като “Трубадур”, “Отело”, “Симоне Боканегра” и “Дон Карлос”.

Записите са направени под диригентството на един от най-големите “Верди” специалисти в света - диригента Масимо Занети с Мюнхенския радиосимфоничен оркестър. Клипът е сниман в парижката опера “Гарние” през есента. В албума е включена и ария от операта “Луиза Милер”, която Соня ще изпълни в поредица от спектакли през април на сцената на Метрополитън опера. Нейни партньори в спектакъла са Пласидо Доминго и Пьотър Бечала.

“Понякога се чудя дали не обичам прекалено много професията, за да правя такива щури неща, като да се кача на самолета да пътувам 7 часа, за да пея някъде, и след това да се върна обратно. Едно е сигурно - докато операта ме иска, ще бъда част от нея.


Четете още:

🔴 Татяна Лолова в "Новогодишен карнавал", 1970 година

🔴 Индийските мъдреци препоръчват да пазите в тайна тези 7 неща

🔴 Ето така България спаси Европа 4 пъти от разграбване! Победили сме дори и Златна орда.. Виж каква е България преди





Източник: 24 часа





Коментари

горе