И надниците по морето са: 3000 лева за сервитьор, 5000 – за готвач!



Хотелиери и ресторантьори край морето са в търсене на обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава.

Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, заяви зам-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Хотелиери вдигат заплатите, в опит да привлекат обслужващ персонал за сезона, пише "Монитор".

Всички си дават сметка, че ако не намерят кадри, сезонът е изправен пред тотален провал. Истерията се усеща в стотиците обяви за работа, които пълнят специализираните сайтове.

От 2000 до 3000 лева заплати за сервитьорки е обявил собственикът на хотел "Св. Никола", който се намира на първа линия в "Каваците". Дори и там кандидатите не достигат. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават добри пари на келнерите.

Обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така доходът на един сервитьор не пада под 1500 лева, при това без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Ресторантьори пък трескаво търсят главни готвачи за "ол инклузив", като обещават минимум по 2500 лева месечно. За помощниците в кухнята заплатите тръгват от 1300 нагоре. В елитните ресторанти със свободна консумация пък са готови да плащат по 4000-5000 за опитен шеф-готвач.

Сред най-дефицитните кадри са камериерките. За тях се обещават по 800-900 лева, а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лв.

Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лева, сега започват със стартова от 900 лева. Над 800 лева дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен персонал също се намира трудно.

Поне 20 хотела на юг търсят управители и мениджъри, а заплатите за тях тръгват от 2000 лева. Въпреки, че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите бясно търсят персонал отрано. "Проблемът е ужасяващ, а ножът вече е опрял до кокал. Трябва да признаем, че това е проблем за цяла Европа, не само за България. Туристическият бранш у нас дава най-добрите заплати, но въпреки това е факт, че квалифицирани кадри няма. А туризма не търси просто каквито и да е кадри.

В този бизнес са необходими образовани и можещи хора, които говорят чужди езици, които са възпитани и интелигентни. Над 15 000 души не достигат само в Слънчев бряг. За качественото обслужване на 500 000 туристи са необходими поне 50 000 работници. Търсят се хора на всякакви позиции", коментира Веселин Налбантов.

Спасителният вариант е да се увеличи вноса на работна ръка от чужбина.  Миналото лято сезонни кадри бяха осигурени от Украйна, Беларус и Молдова. "Ситуацията по морето е трагична, що се касае до кадрите. Миналото лято спасихме някак сезона. Осигурихме 3500 работници от чужбина, повечето бесарабски българи и още 2800 младежи на възраст над 16 години, със съгласието на родителите. Но и това не е достатъчно. Надяваме се, че с новите облекчения в Законите за миграцията, да увеличим кадрите от чужбина и най-вече бесарабските българи", коментира Георги Николчев, съветник по туристическите въпроси на вицепремиера Валери Симеонов.

Проблемът с дефицита на кадри в морските курорти се появи за първи път преди 4 години. Според анализатори ситуацията е провокирана основно заради  ниското заплащане. През последните няколко години квалифицираните кадри масово напускат страната и работят за много повече пари в чуждите курорти, с които спокойно се издържат и извън сезона.

За никого не е тайна, че се наемат масово роми, които да пълнят дупките.  Наемането на сезонни работници започва основно в периода от края на април до края на май. В рамките на 30 дни морските курорти ще се преврнат в гигантска трудова борса.  Търси се всякакъв персона. За последните 3 години заплатите в бранша са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече.
 
Сред най-търсените и съответно най-добре заплатените по морето са викачите.  Наричат ги още пормоутъри, рекламни агенти или дори пиари. За опитен викач кръчмарите са готови да платят повече отколкото на главния си готвач и стигат до 4 хиляди лева.

Работата на викача никак не е лесна. Той е натоварен със задачата да стои цял ден на крак пред заведението и да приканва туристите да седнат за обяд или поне за питие. За тази необичайна професия заплатите тръгват минимум от 2 бона нагоре.

Средно по стотачка на ден вадят "живите реклами", но ако са много добри в занаята, заплащането може да скочи и двойно. Викачи се търсят навсякъде, с изключение на хотелите, затова и кадрите са голям дефицит. Освен в ресторанти, барове и дискотеки, викачи търсят вече и в СПА центрове, екскурзионни агенции, еротични клубове и дори в закусвалните на крак.

"Тази професия вече е задължителна за туризма. Един добър викач може да ти вдигне оборота в пъти, стига да знае как да привлече случайни клиенти от улицата, които са тръгнали към плажа или просто на разходка. Работата на викача е да го убеди да се спре точно в тази кръчма. А това не е никак проста работа, иска си талант и интелект, че и психология", коментира собственик на бистро в Слънчев бряг.

Затова и чорбаджиите не пестят пари за тези позиции. Много от кръчмарите договарят стандартна заплата от 600 лева плюс процент от оборота за викачите. Така всеки е спокоен, че ще получи точно толкова, колкото е заработил. Не всеки обаче може да се цани за викач. За да се спазарите за такава позиция трябва да имате безупречен външен вид, умения за светкавична комуникация и да владеете поне три чужди езика. 


Четете още:

🔴 Тайната за крепкото здраве на една родопска баба

🔴 Момиче от дома в Борован: В центъра стават ужасяващи неща (Видео)

🔴 Срещнах Дядо Добри: Искрени истории за светеца от Байлово и уроците, на които ни научи





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе