Фондът за лечение на деца в чужбина отказа финансиране на лечението на Никол Георгиева, надеждата е в дарители



14-ГОДИШНАТА ТЪРНОВКА НИКОЛ ГЕОРГИЕВА, КОЯТО СТРАДА ОТ БОЛЕСТТА САРКОМ НА ЮИНГ, НЕ БЕ ОДОБРЕНА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА. Като аргумент за отказа експертите от звеното посочват възможността процедурите по извличане и присаждане на стволови клетки да се извършат в България. Семейството на момичето категорично отхвърля тази опция, тъй според него у нас няма необходимия изолатор, в който пациентите трябва да престоят преди и след костномозъчната трансплантация. Липсата му ги излага на сериозна опасност от инфекции, които за човек с понижен имунитет биха били фатални. Родителите обясняват, че в чужбина подобни интервенции се правят след самата операция, докато в България лекарите настояват това да се случи преди нея. Друг мотив, който семейството посочва, е фактът, че френският специализиран институт „Густав Руси“, който предложи оферта за лечението на Ники, има добър опит в подобни заболявания.

Времето до насрочената костномозъчна трансплантация обаче намалява, а нужните 290 000 евро все още не са събрани. Въпреки че момичето обедини хора не само от Велико Търново, а от цялата страна и чужбина, за необходимата сума не стигат над 100 000 лв.

За 10 дена в дарителската сметка са постъпили около 18 000 лв. и благодарение на добри хора, които организират кампанията, провеждат базари и поставят кутии в търговски обекти, семейството е оптимистично настроено, че много скоро заветната сума ще бъде събрана.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Лясковчанка е сред ярките звезди на виното в Австралия

🔴 Как ви баламосват с джендъра. Той е анти традиционния пол и средство в помощ на миграцията

🔴 Горчив спомен от Дома за деца в Борован, който винаги ме кара да плача...





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе