Уникално шествие! Хиляди от Петрич, Сандански, Кресна, Струмяни и Разлог почетоха 145 години от гибелта на Левски /Видео/



Над 5000 души се събраха тази вечер на площада в Петрич, където се чества 145 години от гибелта на Апостола на свободата, Васил Левски. Петричани посрещнаха гости от общините Сандански, Кресна, Струмяни, Гоце Делчев, които дойдоха за да се включат в уникалното шествие с факли, преминало по улиците на южния град. Изключително тържествено протича паметната вечер в Петрич, която е кулминацията от мероприятия почти през целия ден.

С уроци по родолюбие в училищата, награждаване в конкурса „Левски – пример за вяра и вдъхновение”, организиран от Общинския детски комплекс, експозиция в библиотеката на НЧ „Братя Миладинови-1914”, както и изложба в централна зала на Историческия музей, южният град ще отдаде почит към живота и делото на Апостола на свободата.

В 18. 5 започна факелното шествие, за което бяха осигурени 400 факли. То тръгна от градския площад и спря пред паметника „Народни будители”. За първи път освен училища институции, неправителствени организации и граждани на Петрич във факелното шествие се включиха и граждани на общините Сандански, Разлог, Симитли, Струмяни и Кресна. При пристигането на паметника, започна и тържествения рецитал -спектакъл

„Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство” на ТА „Гайтан”. Рециталът върви в момента, а след него тържественото честване ще завърши с и полагане на цветя и венци включени пред паметника „Народни будители”.

Ани Георгиева


Четете още:

🔴 12 въпроса, на които може да отговори всеки ученик. А вие?

🔴 Седем са автентичните снимки на Васил Левски, запазени до наши дни

🔴 Вальо Илиев - треньор и... клисар в църквата в Бистрица (ВИДЕО)





Източник: Струма





Коментари

горе