Патриотични екскурзии хит за 3 март



Патриотичните екскурзии са хитът за почивните дни около националния празник 3 март. Българите масово се ориентират към ваканции в страната, свързани с посещения на исторически паметници и музеи, показа проверка на "Стандарт". Най-желани са екскурзиите, съчетани с посещения на Плевенската епопея и историческия връх Шипка.

220-240 000 българи ще пътуват по празниците, каза "Стандарт" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той потвърди, че път има огромен интерес към събитията в страната, свързани със 140-годишнината от Освобождението.

Продължава тенденцията от миналата година за подем в развитието на културно-историческия и поклонническия туризъм, каза още Драганов. "Очевидно е, че покрай българското председателство на Съвета на ЕС много хора ще посетят София и обекти в страната", обясни експертът. Около 20 милиона лева ще похарчат българите по празниците, сочат прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма. Според Драганов сумата не е голяма - около 100 лева на човек. "Най-големият трафик ще е в петък и в понеделник", смята Румен Драганов.

10 000 нашенци чака по празниците курортът Банско. Вече има доста резервации, заради ски центъра ще дойдат и доста комшии - румънци, сърби и македонци. Добрата новина е, че ще има достатъчно сняг, за да се отдадат на любимия си спорт по пистите. Хотелиерите предлагат пакети с две и три нощувки. „Много от нашите туристи предпочитат да пътуват в последния момент. Повечето не са организирани групи, а идват индивидуално. Цените още в началото на зимния сезон леко ги завишихме, но интересът към курорта е голям. Радваме се на по-добра заетост в сравнение с миналата година, въпреки че част от туристите се отказват от почивка в Банско заради опашките пред единствения кабинков лифт", сподели Яна Рахова, която дълги години е хотелиер в най-добрия ни зимен курорт.

Все пак цените в момента са по-ниски, тъй като след 1 февруари падат с 10-20%. В новите и модерни семейни хотели нощувка и закуска вървят по 25-30 лева на човек, в тризвездните хотели тази услуга стига до 40-45 лева, а в четиризвездните – над 50-60 лева на човек. Някои комплекси предлагат промоции за 3-ти март – плащат се две нощувки, а се ползват три, за да привлекат повече гости.

Екокъщи на брега на яз. Кърджали за гости на Източните Родопи

Все по–предпочитани са екокъщите, изградени от естествен камък и естествено дърво, в зоната за отдих на яз. Кърджали.
„Пакетът за три нощувки излиза 1416 лв. Включва общо 4 студия и два апартамента. Общо могат да бъдат настанени 14 души или на човек излиза по 100 лв. за три дни. Пакетът включва закуска, празнична вечеря на 3 март и ползване на екстрите на комплекса – фитнес, парна баня, сауна", обясниха от хотелски комплекс „Главатарски хан".
Все повече български туристи предпочитат да релаксират в Източните Родопи. Привличат ги по-ниските цени, чистата природа, мегалитните паметници и тракийски светилища Перперикон и Татул, а след отварянето на ГКПП „Маказа" и близостта до Бяло море.

Баня привлича с ниски
цени и минерална вода

Близо 2200 легла за гости има в разложкото курортно селище Баня. Минералната вода и трите планини – Рила, Пирин и Родопите, привличат много родни и чужди туристи. Не на последно място и по-ниските цени от курорта Банско, който е само на 5 км от населеното място. Затова много хора предпочитат да нощуват в Баня и да карат ски в модерната зона над Банско.
21 минерални басейна и общински минерален плаж с олимпийски размери са построени в селото. Затова тук идват все повече хора на баня и плаж. И не само през лятото. Защото топлата минерална вода води гости тук през цялата година. Селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции – възстановените в автентичния им вид римска и турска бани. Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района. „Почти всеки уикенд се радваме на голяма заетост на легловата база. В последните години за 3-ти март тук е пълно с гости, няма едно свободно легло. Глезим ги с домашни вкусни гозби, хотелиерите организират различни атракции за своите клиенти – водят ги на интересни места, правят тематични вечери", разказа кметът на Баня – Мария Юрганчева.
8 големи СПА хотела, няколко семейни хотела, десетки къщи за гости посрещат туристи в селото. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на гости. 72 са минералните извори в Баня - температурата на водата в тях е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за СПА, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за облекчаване на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система. Затова Баня се очертава като най-доброто място за СПА и балнеолечение в цяла Югозападна България.

300 лв. за разходка
с балон над Магурата

Въздушна разходка с балон е най-голямата атракция за туристите, които изберат да прекарат ваканцията си в на брега на езерото край село Рабиша и в близост до пещерата „Магура". Там миналата година отвори врати красива туристическа къща - „Магура".
Екипът разполага с добри пилоти, които могат да ви издигнат над земята спокойно и сигурно. За 4 човека свободно летене за един час се плащат 300 лв. Има и друг вид летене, при който балонът се привързва.
Все още имаме свободни места за почивните дни около 3 март, казаха от туристическата къща „Магура". Тя разполага и 18 двойни стаи и две студиа. Цената на стаите е 60 лв., а на студиата за по 4 души – 85 лв. До хотела има и 5 къщички, луксозно обзаведени и отоплени. За една се плаща по 85 лв. В цената за нощувките е включена и закуската. Къщата има ресторант, който предлага ястия на обяд и вечеря.
Първото нещо, което правят отседналите в нея, е разглеждането на пещерата „Магура". Най-дългата и интересна пещера работи всеки ден от 10 до 16 часа. Групите влизат на всеки кръгъл час. Цената е 10 лв. за възрастни и 8 лв. за ученици, студенти и пенсионери. Семейната карта – родители с деца, е 20 лв. С тези пари може да се разгледа и залата с праисторическите рисунки.
Освен „Магурата", посетителите могат да разгледат и скалите на Белоградчик, който се намира на 20 км от пещерата. На 6 км от скалния град пък е пещерата „Венеца", която вече е призната за най-красивата у нас заради цветните си образувания.

Българи на
поклонение в Солун

В почивните дни около националния празник 3 март Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски" към Софийска митрополия организира поклоническо пътуване до Солун. Повод е празникът в чест на св. Григорий Палама, който се почита на 14 ноември, но и на втората неделя от Великия пост. Пътуването е благословено от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Участниците в него ще присъстват на Възкресно-празнична вечерня за Неделя на св. Григорий Палама в посветената на светията катедрала в Солун. На другия ден те ще бъдат на празничната света Литургия в храма и ще се поклонят на мощите на св. Григорий Палама, които се съхраняват там. Катедралата има богата история, първата храмова постройка на това място датира още от края на ХІІІ век. Преди това маршрутът на поклониците минава през близкото до българската граница село Акритохори, където те ще посетят манастира „Св. Йоан Предтеча", а след това ще се поклонят на гроба на св. Паисий Светогорец в Суроти. С групата като водач и лектор ще пътува доц. д-р Павел Павлов.

В Русе канят на Шипка

Тематична екскурзия до връх Шипка предлага туристическа агенция за 3 март. С тръгване от Русе цената на еднодневното пътешествие е 25 лева. Изкачване на всички стъпала до върха и посещение на храм-паметника „Рождество Христово" обещават организаторите.
Традиционно честванията по повод националния празник на страната започнат с Панихида в памет на загиналите за Освобождението в Шипченския манастир „Рождество Христово". Тържественият митинг, посветен на Националния празник, се провежда на площада под Шипка.



Четете още:

🔴 35-годишна нашенка изтърси: Българските мъже не стават и за чеп за зеле!

🔴 Васил Михайлов, който отказва награди, роли и приятелства

🔴 Мария Нейкова: Ах, как не искам да съм сама... (ВИДЕО)





Източник: Стандарт





Коментари

горе