Позлатяват учителите, заплатите им скачат драстично



До над 1200 лева ще достигне основната заплата за новоназначените учители без стаж в края на 4-годишния мандат на кабин "Борисов 3”.

През миналия май възнаграждението на младшите преподаватели е било 660 лева. Нараства е двойно и ще продължи да расте, като може да достигне и 1300 лева. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че увеличението на учителските е един от начините за привличане към образователната система на млади преподаватели.

"Няма по-важен фактор от възнагражденията на учителите. Поели сме ангажимента към двойно увеличаване на възнагражденията и това трябва да увеличи склонността на повече млади хора за включване в педагогическата професия”, каза просветният министър. По думите му след около 10-15 г. в образователната система се очаква да има недостиг на учители, пише ПИК.

"Това е тема, към която сме заострили вниманието и сме предприели действия. Важно е не са обезпечим системата с педагогически специалисти, но и във всички населени места, дори най малките, да има достатъчно учители”, допълни Вълчев, пише "Монитор". Затова и моделът на разпределение на средствата е бил променен, като се стъпва на политиката, че  водещият разход е именно за учителите. И финансирането на системата трябва да бъде настроено за това предизвикателство, уточни министър Вълчев.


Четете още:

🔴 2009-а, Монтанско: "Надрусани" пуйки разкриват канабис в двора на баба!

🔴 Бягайте далеч от тези 5 алкохолни напитки, вредят на здравето ви! (ВИДЕО)

🔴 Президентът Радев за първи път показа голямата си щерка, ето къде (СНИМКИ)





Източник: Petel





Коментари

горе