Българка с награди за висша мода в САЩ



Антоанета с модния си оскар за „Дизайнер на годината” на Мичиган.

Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите награди Red Carpet Concierge International в Чикаго.

Да си българин и да продаваш висша мода в Щатите, с изобилието от модни бутици, молове и онлайн магазини, е меко казано предизвикателство. Антоанета Балабанова обаче вярва в себе си и смело поема рискове. Преди емигрирането е утвърдена художничка, известен дизайнер и популярна дама в модните среди у нас. В Щатите е принудена в началото да поправя дрехи и да гледа възрастни хора, но упорито следва пътя си. Допреди месеци беше абсолютен хит с висшата си мода в щата Аризона, а после започна от нулата в щата Мичиган и продължава да печели популярност и награди.

На 24 февруари Антоанета Балабанова спечели оскар за „Дизайнер на годината” на щата Мичиган. Това се случи на наградите Red Carpet Concierge International в Чикаго – състезание, съпътстващо холивудските оскари. „Оценката е много голяма, защото аз съм нова за щата Мичиган и въпреки това бях сред номинираните, – вълнува се Антоанета. – Четирима българи получихме Оскари в различни категории, и това е голям успех за България.”

Антоанета с модния си оскар за „Дизайнер на годината” на Мичиган.

През 2017 г. Антоанета печели наградата „Дизайнер на годината” на щата Аризона. „Преместих се в Мичиган в края на миналата година, защото обичам промяната и смятам, че човек трябва да пътува и търси нови предизвикателства… както се преместих преди 14 години от България с успешен бизнес и два бутика в центъра на София”, – смее се Антоанета. – Живях 13 години във Финикс, Аризона и отново усетих необходимост от нови неща, нови контакти.”

С наградата „Дизайнер на годината” на Аризона за 2017 г.

Антоанета признава, че модата винаги е била в живота и от най-ранно детство. „Сега когато се връщам назад и живота ми в България, имам чувството, че това се е случило с мен в някой друг мой живот, – започва разказа си Антоанета. – Май винаги съм искала да се занимавам с мода… Бях съвсем малка, двегодишна, когато получихме колет с детски дрешки за мен и сестра ми от Америка. Изпращаше ни ги сестрата на дядо ми, която живееше там. До ден днешен си спомням как изглеждаха, дори помня, че имаха надписи по копчетата. Тогава нямаше такива копчета у нас и бях много впечатлена.

После в годините, когато нямаше нищо по магазините, а си млад, искаш да не се сливаш със сивата маса, започнах да си шия неща за мен, за приятели. Направих си абитуриентската рокля, после сватбената. Продължих да правя тоалети на приятели и техните специални моменти и много плетени изделия за СБХ, рисувах. Беше прекрасно време и бях заобиколена с невероятни хора.”

Тя завършва училище за приложни изкуства и започва работа в модна къща „Рила”. Завършва и текстил и мода в Художествената академия. Оттогава датира и приятелството и с дизайнера Галина Михалева – цели 30 години. „Галина замина за Америка веднага след завършването, а аз отворих първия си бутик на площад Народно събрание, после още един на ул. “Цар Симеон”, станах член на Съюза на българските художници, участвах в ревюта и бях номинирана за “Златна игла”, раздел “Авангардна мода”. Едва през 2004-та решихме да се преместим в Америка. Обичам експериментите и всичко ново. Тогава не знаех още колко трудно ще бъде”, спомня си Антоанета.

Тоалетът, с който Антоанета печели наградата „Дизайнер на годината” на Мичиган, 2018 г. В горната част е използвала специална текстилна техника на сплитане.

През 2004 г. тя се озовава в страната на неограничените възможности. „Когато пристигнеш и не знаеш езика, се сблъскваш с  действителността и нещата са много трудни, – споделя дамата. – Трябва да се плащат сметки, борбата, лишенията и компромисите са много. Работех на две места, през деня поправях дрехи, през нощта гледах възрастни хора и ходех на курсове по английски.

„Тя, която караше приятелите ни в Холандия и в Италия и къде ли не по света да онемяват от възхищение пред творческия й гений и да си купуват без да се пазарят великолепните й блузи, пуловери, палта, рокли… се занимаваше с … поправка на дрехи, с кърпене. И никога, ама никога не изхленчи”, написа за нея във фейсбук приятелката й, журналистът Даниела Горчева.

„Срамна работа  няма, но това много пречи да се развиваш в областта, в която искаш за да успееш. За момент забравяш кой си и за къде си тръгнал, защо си тук. После минава много време, докато се намериш и продължиш по пътя си, но за мечтите няма време и разстояние. Рано или късно това, което носиш в себе си, се проявява. Разочарованията също те обогатяват и те правят по- силен”, казва дамата.

В Аризона Антоанета не е сама, там е нейната приятелка Галина Михалева, при която отсяда в началото. После двете заедно разработват бутика на Галина – Galina Couture в Скотсдейл, Аризона, като Антоанета живее във Финикс. „Работех съвместно с Галина в нейния бутик, но понеже стилът ни на работа е много близък, нямаше проблеми с изработването на общи колекции”, казва Антоанета.

По това време Галина преподава мода и нови технологии в Сингапур, а Антоанета работи с клиентите на бутика и поддържа нивото. Дрехите на марката са висша мода за официални поводи и се отличават с пищност и артистизъм. Характерни елементи от стила им са играта с геометричните елементи и дължините. Елегантните си модели с пищна декорация двете българки определят като художествена мода.

С уникалните облекла висша мода на Антоанета много звезди в САЩ се появяват на блестящи светски приеми и дори на червения килим на Оскарите. Изработвала е рокли за няколко Мис Аризона, за легендарната дамска група Sisters Sledge. През 2017 г. с неин тоалет на церемонията в Нощта на Оскарите е облечена Кайла Уебър, съпругата на холивудската звезда Винс Вон. Кайла намира тоалета в бутика на бранда в Скотсдейл, Аризона. При това си купува не една, а 4 рокли от най-новата колекция на Антоанета.

Винс Вон със съпругата си Кайла Уебър в тоалет на Антоанета на червения килим на наградите „Оскар”, 2017.

„Облеклата ми са бутикови, от дрехи за всеки ден, но съобразени с клиентите и минали през моята естетика, до вечерни облекла и сватбени рокли, – обяснява дамата. – Съчетавам различни структури на платовете и други техники, като рисувана коприна, тъкани елементи, обработка на текстила. Вграждам и бижута. Сега в Мичиган работя под собственото си име – Antoaneta Balabanova Couture. В Мичиган, разбира се, се налага да се адаптирам, а оскарът много ми помогна за създаването на нови контакти.

Да, дързост е са правиш мода за американци, най-вече заради това, че тук мода няма. Магазините са пълни, интернет, големи разпродажби. Затова заложих на дрехи уникати, опитах се да променя отношението на американците към стила и модата. Не може да ходиш на опера по дънки… Тук хората с пари и възможности коренно се различават от тези в България. Тук никой не демонстрира богатство, напротив, организират събития и подпомагат различни каузи. И нещо много важно – уважават те заради това, което си, за качествата, които притежаваш… Вярват ти!”

В Мичиган Антоанета живее в къща в малкото градче Кингстън, „сред гората”, на 2 часа път от Детройт, заедно със сина си и майка си. „Исках да съм по-близо до природата”, обяснява избора си дамата.

Силно BG присъствие на съпътстващите оскари

Червени рози от консулството в Чикаго за българите с оскари, от ляво на дясно Иван Донев, Диана Чолакова, Анелия Петров, президентът на Red Carpet Concierge International – Сандра Смит и Антоанета Балабанова, 24 февруари 2018 г.

Седем български номинации и 4 оскара тази година са за българи на наградите Red Carpet Concierge International. Освен Антоанета Балабанова, оскар за „Международен дизайнер на годината” получи Иван Донев. Със статуетки за журналистика бяха отличени две българки. Диана Чолакова получи наградата Best Creative Social Media, или най-добра креативна журналистика в социалните медии, а Анелия Петров – за „Журналист на годината на щата Мичиган”.

Наградите Red Carpet Concierge International се провеждат всяка година като събитие, съпътстващо наградите Оскар. Това е организация, създадена от Сандра Смит, която е откупила правата за холивудските оскари. Тя има правото да използва името Oscar Documentary. Състезанието се провежда в Чикаго, там е седалището на организацията. Правят го за 9-а година. Има 35 категории, които са по-различни от холивудските оскари и включват всички видове изкуства. Има номинации за кино, телевизия, театър, музика, моден дизайн, балет, журналистика. Наградите не са за творци от цяла Америка, а се раздават за няколко щата – Илинойс, Мичиган и Луизиана. Седморката българи е от щата Мичиган и са номинирани от българката Диана Чолакова. Състезанието се провежда индивидуално за всеки щат.

Иван Донев е един от най-изявените български модни дизайнери зад граница. Той е първият наш дизайнер, представил своя колекция на седмицата за висша мода в Рим. Миналата година стана и първият български дизайнер, показал своя колекция в “Royal Albert Hall” – най-голямата зала в Лондон. Дебютира само година след като завършва академията за мода в Италия – “Koefia”, и бързо печели десетки модни награди в различни краища на света – Китай, Египет, Турция, Португалия и Катар. Създава и костюмите за филма “Децата на Маам” с участието на легендата Франко Неро. Има собствена линия, работи с филмови продукции, доцент e и преподава в световни университети и академии и често е канен на едни от най-бляскавите световни модни събития.

Другата наградена българка журналист Анелия Петров преди да се установи в Щатите е работила за различни медии у нас. Днес пише за български медии в Америка и у нас.

Родолюбивата мисия на Диана Чолакова

Диана Чолакова с оскара си за най-добра креативна журналистика в социалните медии.

Заслуга за силното присъствие на българи на тези и други награди има българският дизайнер и журналист Диана Чолакова от Мичиган. От години тя полага много усилия, за да научат американците какви изключителни таланти са българите в САЩ. Тя е част от тима, който тази година е определил номинациите. Интернационален координатор е на сп. Red Silk Carpet Magazine, издание на организаторите на Red Carpet Concierge International.

„Радвам се за четирите оскара, защото имаме много интересни творци в САЩ, – казва Диана. – Исках да насоча вниманието на американците към талантливи българи в щата Мичиган, да ги запозная по-детайлно с творчеството на сънародниците ни, защото ние го заслужаваме. Сега покрай тия оскари страшно много хора чуха за България, някои от тях за първи път. Тази година организаторите на паралелните оскари ме потърсиха, за да номинирам стойностни български творци в различни категории и аз посочих 7 имена. “

Тя е завършила художествено училище, учи театрална критика във ВИТИЗ и журналистика в СУ. Работила е в „Континент”, „Демокрация”, „Земя” и БНР. През 1999 г. емигрира в Италия, където среща бъдещия си съпруг и двамата заминават за САЩ. Там се установява в Детройт, където създава школата за български език, традиции и изкуство „Аз съм българче”. През 2007 г. двамата съм съпруга си проф. д-р Боян Димитров, са избрани за „Българи на годината в САЩ” от Института по антропология в Саут Лейк, щата Юта в САЩ.

В САЩ Диана продължава да се занимава с журналистика, пише за различни издания у нас и в Щатите. Тя е интернационален координатор на списание Red Silk Carpet Magazine, което издават организаторите на Red Carpet Concierge International. В него пише за номинирани творци, за интересни хора, за церемонията от Оскарите. В броя от миналия месец са публикувани статии за Иван Донев, Антоанета Балабанова и Диана Чолакова.

Историята на Диана е много интересна. Когато се установява в Америка, не може да практикува професията си като журналист и трябва да мине през много етапи. Тя открива първото българско училище в Мичиган, популяризира художествената гимнастика в града, тъй като не е много известен спорт в Америка. Открива групи по художествена гимнастика. Занимава се и с моден дизайн.

Прави изящни бижута, плетени на една кука, които сега са много актуални. „Исках да правя нещо, което да ме свързва с България, а плетенето на една кука е един от нашите занаяти, казва Диана. Нейни бижута са изложени в централата на ООН в Ню Йорк, заедно с реплики на Тракийското златно съкровище и предмети от други български занаяти.

В момента Международният институт по антропология в щата Юта подготвя за нея книга. Там работи българката Лолита Николова, която издирва интересни сънародници и разказва за тях. Миналата година е издала книга-албум с творбите на художника ни Димитър Таушански и втората книга е за цялостната дейност на Диана Чолакова. Институтът всяка година номинира българи, живеещи в Америка – учени и творци. Тази година е номинирал Диана за Best Bulgarian in America – Най-добрият българин в Америка. Получила е наградата заедно с изключителната ни оперна певица Соня Йончева.

Боряна Антимова


Четете още:

🔴 Прибраха ято щъркели в общински гараж

🔴 Деси Радева в Израел със стилен небесносин тоалет (СНИМКИ)

🔴 15 години в инвалидна количка, жена се бори за нов закон за хората с увреждания





Източник: ikarpress





Коментари

горе