По течението на река Арда



​Река Арда е най-голямата родопска река. Наричаната в миналото Харпесос е дълга цели 272 км. Хилядолетия тя е дълбала своето легло. В резултат на тази дейност в твърдите андезитни и риолитни скали са се образували тесни каньони и проломи, а в меките утаечни скали- долинни разширения.
Арда е особена по отношение на своите притоци, докато десните са по-дълги, левите с изключение на Перперек са слабо развити, много от тях дори пресъхват през летните месеци. Дебитът на река Арда е сравнително малък, но при поройни дъждове съчетани със снеготопене по горното поречие на реката , водите и могат да напълнят втория по големина язовир „Студен кладенец“ само за 36 часа. Изчислено е че средно през годината реката дава всяка секунда на Марица между 65- 72 куб метра вода.

Изворът на река Арда е най-посещавания извор на река в България. Намира се над село Арда, в непосредствена близост до границата с Гърция. До него води екопътека, която тръгва от края на селото, минава през комплекс „Гераница“. На около 150 метра източно от извора според местно предание се намира гроба на магарето на прочутия Насрадин Ходжа.

В средното течение на реката след стената на язовир Студен Кладенец, се намира каньона на Арда. Известен още като Шейтан дере, тук реката е най-тясна до 5 метра, като дълбочината достига до 30 метра. През пролетта тук си дават среща много каякари, за да се насладят на бушуващите води на реката.


Четете още:

🔴 22 март - нов период на творчество в живота на Природата

🔴 Писмо до мама (ВИДЕО)

🔴 Българската чета, която плени над 450 сръбски войници





Източник: Родопчани





Коментари

горе