Един млад учител за тийнейджърите днес



Спорен е въпросът кога децата започват да формират характера си и да изграждат определена ценностна система. Разбира се, най-голямо влияние за това имат родителите, но заедно с тях има още едни хора, които наблюдават и помагат за развитието на младежите – техните учители. Дори има дни, в които преподавателите прекарват повече време със своите възпитаници, отколкото самите родители.

Пубертетът е периодът, в който започва голямата промяна за децата. Това е времето, в което трябва да се въздейства върху тях, колкото и трудно да е за родителите. Именно с такива деца се сблъсква всеки ден учителят по география и икономика Георги Стоянов. Едва на 30 години той вече има 7-годишен стаж като преподавател в столичното 143 ОУ "Георги Бенковски".


Децата сега и преди

Стоянов започва работа веднага след завършване на образованието си. Преподавал е на ученици от 5, 6 и 7 клас и определя този период от развитието на децата като ключов. За втори път е и класен ръководител на една от паралелките. Връщайки се назад с около две десетилетия и спомняйки си за своите ученически години, той не намира голяма разлика между своето и сегашното поколение.

"Децата не са с нищо по-различни от нас. Взаимоотношенията между тях самите ми напомнят много на нашите, когато бяхме на тези години. Винаги има вторачване към някой определен съученик. Може да му се подиграват за нещо конкретно, но никога не прекаляват", разказа пред "Дневник" Стоянов.

По думите му има ученици, които заради финансови проблеми не успяват да си купят всички необходими помагала. Това обаче не е проблем, тъй като съучениците им винаги им дават своите. С тези малки жестове започва изграждането на човечността и добротата вътре в тях, допълва младият учител.

Един млад учител за тийнейджърите днес

© Анелия Николова

Примерът от родителите

Според него много важен е примерът от родителите, като по-малките деца се опитват да ги копират в много отношения. Именно заради това родителите трябва внимателно да подбират думите си и да обират реакциите си пред тях.

Той си спомни редица случаи, при които по-палави деца променят драстично поведението си след родителска среща. Но както в повечето случаи, няколко седмици по-късно нещата отново се връщат постарому. С правилно и постоянно отношение от родителите децата могат да бъдат истински пример за това какви трябва да бъдем самите ние, смята Стоянов.

Припомня си и различни инициативи на учениците от неговото училище, повечето от които идват по идея на родителите. Като раздаването на подаръци по Коледа.

"На тези години децата все още са добри. По детски добри. Вижда се, когато започнат да си раздават подаръци за Коледа. Това за тях е любим момент, който ги сплотява. А в повечето случаи инициативата тръгва от родителите", казва Стоянов.

По идея на децата пък се организирал благотворителен базар. Това станало, след като разбрали за болестта на своя учителка. Всички пари от техните произведения дарили за лечението ѝ.


Работата с психолог

Учителят по география каза още, че работата с психолог помага много на децата. Той уточни, че това се отнася най-много за учениците, страдащи от липса на внимание.

"Психологът има подход. Той знае кое дете какъв проблем има и се опитва да го реши. С помощта му учениците стават по-позитивни и по-добри. Често комуникирам с психолозите в моето училище, тъй като те ме насочват към кое дете да имам повече грижи", каза още Стоянов.

Той добави, че не вярва в бъдеще децата да станат по-отдалечени един от друг и да загубят добротата и човечността си. Или поне тези между пети и седми клас.

"Дори новите технологии не успяват все още да ги променят много. Просто стават по-разсеяни със смартфоните си. Всичко обаче е до примера вкъщи. Когато получаваш внимание и любов, просто няма как да станеш лош човек", смята Стоянов.


Четете още:

🔴 Деца написаха книга за българчетата в чужбина

🔴 Медвен и Котел – по следите на миналото

🔴 По течението на река Арда





Източник: Дневник





Коментари

горе