Леля Сирма от родопското село Чеплетен получи пратка от Америка



„Една обикновена история, която ни развълнува. През януари 2018 г. в района на Горното поречие на р. Арда бяха група фотографи от Англия и САЩ. В един от дните стигнали до Чеплят или Чеплетен, както е по указ името на някога многолюдното селце“.

Така започва разказът на Посетителски информационен център – Смилян /Smilyan Visitor/ в социалната мрежа.

През януари 2018 г., в района на Горното поречие на р. Арда идва група фотографи от Англия и САЩ. В един от дните стигнали да Чеплят или Чеплетен, както е по указ името на някога многолюдното родопско селце. Групата пристига в снежен и мразовит януарски ден и обикаляйки из селцето в търсене на зимни кадри, от входната врата на една от къщите се показва жена и приканващо с ръка ги кани да се приближат. Чужденците се приближават към нея и с помощта на водача-българин, подхващат разговор – за живота в планината, за децата, които били далеко в големите градове, за лекарят, който идвал веднъж месечно – ако дойдел изобщо и за благодарността към Всевишния, че са живи и здрави, та да не притесняват децата и близки да ги мислят… Изведнъж жената се плесва по главата и на чист родопски ги кани да влязат в дома ѝ, а жестът е толкова красноречив, че не се налага преводачът да обяснява какво значи родопското: „Хайде борже на(х) вотре, че мрази ятце!"

Жената направила кафе, сладките приказки продължават и докато разговарят, Мишел Бартълс (авторката на снимката) прави снимки на както тя ги описва: „тези невероятни, мили и добри хора, чиято обикновеност излъчвала толкова достойнство. "

И докато Мишел с ентусиазъм снима, обещава, че ще им изпрати снимка, в рамка и че лятото ще дойде отново в Родопите и ще отиде и при леля Сирма на гости. След заминаването си Мишел се свързва на имейл с Посетителски информационен център – Смилян, за да поиска пощенския адрес. Помолила да изпрати снимката на леля Сирма и съпруга ѝ от Чеплетен, а хората от Посетителския център да им я предададат.

„И днес пратката пристигна… Развълнува ни, че една жена от Америка, която ежегодно обикаля различни места по света, не е забравила обещанието си към леля Сирма от Чеплетен. Развълнува ни човещината и удържаното обещание.
Дай Боже, повече такива хора да идват в Родопите – човеци. Вдругиден, събота, леля Сирма ще получи снимката. Жалко, че няма да сме там, за да ѝ я предадем лично. По-важното е, че Мишел Бартълс ще отиде при тях отново през юни! Живот и здраве, както казват хората в този край на Родопите… “, написа развълнуваният от жеста екип на Посетителски информационен център – Смилян.

Текстът е с минимална редакторска намеса и достигна до нас благодарение на Посетителски информационен център – Смилян /Smilyan Visitor Center/. Благодарим и за кадрите от пратката отвъд Океана и за възможността да преразкажем чрез тях простичката история за човещината, която няма география.


Четете още:

🔴 НЕПОВТОРИМИЯТ ДАМЯН ДАМЯНОВ

🔴 Отчаяна баба от българско село поискала услуга от лекаря, от която той изстинал!

🔴 Все още съществува доброто! Деца от Ябланица събраха дрехи и обувки за бедните си съученици





Източник: bgvesti





Коментари

горе