Елисавета Багряна и Дора Габе - писателки, приятелки и влюбени до болка в един и същи мъж



На днешната дата преди 27 години от този свят си отива голямата българска писателка Елисавета Багряна. Ето защо днес решихме да ви припомним част от нейната интересна житейска история. (бел.ред)

Тяхната история несъмнено е най-заплетеният любовен многоъгълник в литературния ни свят. Не триъгълник, а многоъгълник, защото се твърди, че поетесите и близки приятелки, Дора Габе и Елисавета Багряна, са споделили 5 от мъжете в своя живот. Но днес няма да говорим за всички тях, а ще се съсредоточим само върху един - най-важният.

Един определен мъж белязва до кръв съдбата на тези две страстни, талантливи и силни жени. Името му е Боян Пенев. Спорно е дали той преминава през животите им като буря или те двете го помитат като ураган, но едно е сигурно - нито един от тримата не остава същия след тази любов.

"Знаеш ли колко е тъжно да бъдеш хубавица. Около теб се тълпят мъже и те зяпат. Лепят се за тебе! А кой от тях заслужава внимание, кой истински те харесва?" - търси отговора Дора Габе преди смъртта си.

Спомените й обаче не преувеличават въздействието, което са имали двете с Багряна върху българските поети. В Дора Габе е бил влюбен самият Яворов. Дори се твърди, че тя, а не Лора е голямата му любов. По Багряна са си загубили ума почти всички почитатели на женските хубости. Най-безнадеждно бил увлечен Йордан Йовков.

Дора Габе Елисавета Багряна

Дора още от малка е привилигирована да се роди в "правилното семейство", защото получава най-доброто образование, има достъп до всякаква литература, посещава културни мероприятия и има възможността да учи много за света. Така тя се изгражда като будна и еманципирана девойка, която трудно се подчинява на нормите и иска да живее свободно.

Любовният живот на Дора Габе е достоен да бъде описан в отделен роман, защото по пътя си тя среща няколко също толкова забележителни мъже, които са пленени от харизматичната ѝ личност.

Елисавета Багряна от своя страна е образът на силната жена в литературата, която отхвърля обществените принципи като непотребни, остарели и неприсъщи за нея, осъзнаваща своята сила, търсеща и изискваща своята свобода.

Дора Габе Елисавета Багряна

Какво е общото между двете жени? Те не само са примите на българската литература, познати и любими на поколения, те не са просто близки приятелки от един и същи социален и културен кръг, те не са само две красиви и тайнствени жени - те са вечните конкуренти в любовта. А най-голямата любов, която ги свърза, се нарича Боян Пенев.

Какво е привличало тези невероятни жени към един и същи мъж? Една от многобройните му любовници го описва по-скоро грозноват, но с невероятен глас, който можел да накара всяка жена да бъде негова. Бил странен, различен. Случвало се по десет дни да не отронва нито дума, защото страдал от модерната тогава болест - меланхолия.

Не друг, а неговият приятел Атанас Буров се чуди и мае как се е стигнало до това Дора да се влюби в него и дори да се оженят:

Дора Габе бе хубава жена, гореща, сластна и приятна. Боян Пенев – грозен, осакатен, страшен като Пенчо Славейков… Кривоуст… Аз, ако бях жена, никога не бих се доближил до него. А Дора го взе за мъж. Просто необясними неща!

Най-голямата ѝ любов си остава Боян Пенев. Между Дора Габе и Пенев има силно и плодоносно интелектуално общуване. Големият учен внася в живота й широки интереси, страстна любов към сериозната музика, към изобразителното изкуство, досег до световната култура, изключително благодатна среда от писатели, поети, университетски преподаватели, преводачи.

Разтърсващата любовна история на Пенчо Славейков и Мара Белчева

Дора Габе Елисавета Багряна

Говорим си за...

Боян Пенев, вече доцент в университета, й предлага брак и не се отказва дори когато става ясно, че булката трябва да се прекръсти в православната вяра, за да получат благословията на Църквата.

Скоро Дора забременява, но той е рядко амбициозен млад учен и преценява, че още е рано да имат дете. Дора се съгласява да направи аборт. Но никога след това не успява да забременее. Лекува се дори във Виена, подлага се на невероятно сложни и болезнени процедури, но и тамошните лекари не могат да й помогнат.

Дора Габе му прощава хиляди изневери, но накрая решава, че никога няма да са щастливи заедно. Въпреки че живеят разделени, "старите му пантофи бяха у нас", разказва тя.

Много е писано, че Дора и Боян се разделят заради Елисавета Багряна, че „вечната и святата“ просто й отмъква съпруга. Това не отговаря на истината. Когато Боян и Багряна се срещат и започват да кроят общи планове за бъдещето, той вече от шест години не живее с Дора.

Дора Габе Елисавета Багряна

Дълго време се говори, че двете с Елисавета Багряна са в ужасни отношения, защото и двете са били влюбени в Боян, но дамите доказват през годините, че между тях няма вражда, а дори напротив - здраво приятелство, крепящо се на общата им любов към мъж, който отдавна не е между живите, защото си тръгва твърде рано и нелепо от този свят.

Багряна прави нещо невъзможно за времето си, когато е трябвало само да бродира и да чака мъжа си. Получава, макар и мъчително, развод със съпруга си - царски офицер. И така дава свобода на връзката си с Боян.

По ирония на съдбата Багряна така и не успява да се свърже с любовта на живота си - Боян Пенев, докато Дора Габе остава завинаги негова съпруга. Елисавета и Боян заминават за Франция, живеят в Париж и обикалят страната, изживяват своята бурна любов, но съдбата има други планове за тях.

Дора Габе Елисавета Багряна

Боян влиза в болница за операция на апендикса, но умира след усложнения. Извикват Багряна в клиниката, когато той вече е издъхнал. „Преди да чуя сватбени, надгробни чух слова“, ще напише по-късно тя в триптиха си „Реквием“.

„Така свърши моят хубав живот!“, лаконично ще сподели след време винаги сдържаната за интимния си свят Багряна.

И за двете животът продължава след смъртта на най-голямата им любов, и двете му посвещават едни от най-красивите си стихове, и двете говорят за него дълго след смъртта му


Четете още:

🔴 Задържаха мъжа от Пловдив, който задигна паднал портфейл в магазин

🔴 Неземна красота: Феерия от светлини обагри снежен Царевец (СНИМКИ)

🔴 Манолова ще набира продукти за пенсионери в рамките на инициативата "Купи и сподели"





Източник: edna





Коментари

горе