Манолова: Над 81% от българите искат Закон за частния фалит



Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити - към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни тя. Числата са стряскащи - всеки трети български гражданин има кредит, допълни тя.

800 милиона лева са потребителските кредити, които имат проблем с обслужването и са отчетени като "лоши", обясни Манолова.

Първото и основно условие, за да влезе едно лице в процедура по гражданска несъстоятелност, е то да бъде свръхзадължено, коментира омбудсманът.

Предвид ситуацията в България, има смисъл ако гражданската несъстоятелност се разпростре и върху лицата предприемачи, тези, които извършват икономическа дейност, но не са регистрирани като търговци - това са всякакви свободни професии, но и физическите лица, потребители, които имат кредити, даже включително не могат да си плащат битовите сметки към Топлофикация, към ЕРП-тата, към ВиК, към мобилните оператори, всичко, което тегне върху бюджета на едно домакинство, заяви Манолова.

 Омбудсманът Мая Манолова ще представи законопроект за т.нар. личен фалит и „вечния длъжник".

Предлагаме процедурата по обявяване на граждански фалит да се развива пред съд, обясни Манолова. 

България е последната европейска страна, която не е приела такова законодателство, а в Европа решенията са различни - в някои държави става въпрос за съдебна процедура, а в други специално създадени административни органи, които се занимават с гражданската несъстоятелност. Предвид необходимостта да се гарантира законосъобразно провеждане на процедурата, а също така и доверието в съда пред други органи, предлагаме органът, който ще се произнася да е съдът. Гражданинът, който иска започване на такова производство, ще е длъжен да посочи освен цялото си налично имущество, но и всичките си задължения, а също и всичките си кредитори, които в добавка ще имат едномесечен срок след започване на производството, всички останали да се включат в тази процедура, обясни Манолова.


Четете още:

🔴 1961 г. – "Земя в илюминатора" – Юрий Гагарин в България

🔴 Изкривиха чистачките на Александър Сано и той се разхленчи в мрежата, въпреки лошото си паркиране (ВИДЕО)

🔴 Силните жени винаги мислят много





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе