Икона на свети Георги подари семейство от Монтана на президента Радев



Президентски подаръци – картина, бутилка отлежало вино и сладки за децата, подари Румен Радев на семейството на Иво Богданов от Монтана. В петък рано сутринта държавният глава пристигна в града край река Огоста, за да гостува на 45-годишния мъж, който прекара 7 години от живота си в гръцки затвор, осъден за убийство, което не е извършил.

С помощта на президента през юли миналата година Иво Богданов бе освободен от килията в Атина, след като още преди година бе станало ясно, че е невинен, а полякът, обявен за негова жертва, е починал години по-късно в болница.

„Много съм благодарен на президента за застъпничеството пред гръцките власти, след което се върнах в България при семейството си. С него поддържаме оттогава връзка, имам телефона му, чуваме се!”, сподели развълнуван Иво.

Румен Радев се разходи с охраната си из центъра на Монтана, разговаря по пътя с граждани, даде автографи и се качи на седмия етаж в апартамента на Богданов, където той живее със съпругата си Снежана и двете си деца – 15 годишната Лина и 22 годишния Патрик. „Имам покана от г-н Иво Богданов отдавна, още когато се прибра от Гърция и я уважавам. Това е уважение и към всички жители на Монтана!”, отбеляза президентът. Той и домакините хапнали сладки от фирмата, в която от година Иво е назначен и си поговорили за нещата от живота – работата, децата и ежедневните грижи, споделиха Богданови.

Огромната тревога на семейството е, че делото за пълното оневиняване на Иво в Гърция още не е насрочено,а брат му Костадин все още е в Гърция, на свобода, но без право да напуска страната. „Ако не беше президентът вероятно още щях да съм далеч от близките си!”, каза Богданов. Семейството му подари на държавния глава сребърна икона на Свети Георги – закрилника на Българската армия. „Много хора търсят късмет и хляб в чужбина. Там може да се печелят пари, но времето е загубено. Бих искал да им кажа да се върнат в България. Тук е щастието!” заяви Иво Богданов.

Преди гостуването си в дома на монтанското семейството Румен Радев се срещна с кмета на областния град Златко Живков. Двамата обсъдиха регионалната политика и необходимостта от реална децентрализация на местните власти. „Общините трябва да получават допълнителни стимули, в тях да остават част от подоходно облагане и корпоративния данък, за да се активизират гражданите и бизнеса да променят сами населените места!”, коментира президентът. „Има много стратегии за възраждане на Северозапада, но те катастрофираха една след друга. Аз съм против непрекъснато да се повтаря, че това е най-бедния район в Европа. Той е богат духовно със своите хора, но държавата и всички ние трябва да направим така, че хората тук да достигнат по-висок стандарт!”, заяви Румен Радев.


Четете още:

🔴 Как принудиха Майстора да си направи самокритика. “Щяхме ли да знаем за него, ако нямаше ябълки и круши?”

🔴 България днес: цял един народ търка талончета

🔴 Патриотично! Хайдути разказаха на децата за смътните дни на Априлското въстание





Източник: Труд





Коментари

горе