Носител на "Оскар" се оплака в Министерството на културата от "мошеничеството" на български продуценти



Световноизвестният френски писател и сценарист Жан-Клод Кариер изпрати отворено писмо до българското Министерство на културата, в което се оплаква от некоректното поведение на известните български продуценти Димитър Митовски и Димитър Гочев. Кариер, който е сценарист на някои от късните филми на Луис Бунюел и е носител на почетен "Оскар", твърди, че компаниите "Камера" на Митовски и Гочев и "Камера Ентъртейнмънт" на Митовски - създатели на някои от най-популярните български филми и сериали - от години не му изплащат дължимото възнаграждение за работата му по филма "Досието Петров".

"Досието Петров" излезе през 2015 г. и бе широко рекламиран с участието на Кариер, който е съсценарист заедно с режисьора Георги Балабанов. Филмът е финансиран от българския Национален филмов център и други европейски публични фондове, и миналата година бе разпространен в Германия от БНТ. Въпреки това Кариер, Балабанов и френското сдружение, което управлява правата на сценаристите вече с години не могат да се преборят за хонорари, дължими още от началото на продукцията през 2012-2013 г., пише именитият французин. Междувременно през 2014 г. се оказа, че компанията на Митовски и Гочев е пред фалит и не изплаща задължения и към екипите на популярните си сериали "Революция Z" и "Фамилията". Тогава Димитър Митовски обеща, че всеки работил за него, ще си получи парите.


Кариер: Не за пръв път в кариерата ми се занимавам с мошеници

По думите на Кариер, който потвърди пред "Дневник", че е авторът на писмото, първоначално Димитър Митовски обещал пълното си съдействие и помолил за търпение, тъй като сметките на "Камера" са запорирани. Угоровката била парите да бъдат преведени заедно с последния транш средства от европейски програми, след като "Камера" ООД прехвърли правата за филма на новосъздадената "Камера Ентъртейнмънт" на Димитър Митовски, която е без задължения. Когато това станало през май 2017 г. обаче Митовски и управителят на новата му фирма Николай Киров посъветвали Кариер да си търси правата от Димитър Гочев, а впоследствие станали неоткриваеми.

Михаил Билалов в кадър от

© София филм фест

Михаил Билалов в кадър от "Досието Петров"


Потърсен от "Дневник" по телефона, Жан-Клод Кариер заяви, че "не за пръв път в кариерата си се занимава с мошеници", но никога не му се е случвало да стане жертва на такава "сложна схема". Той заяви, че този път е решил да докара борбата докрай, едновременно в публичното пространство и по съдебен път. Реакция от Министерството на културата обаче засега нямал.


Митовски: "Досието Петров" бе проект на Димитър Гочев

"Дневник" също не успя да изтръгне реакция от министерството, което от началото на годината не отговаря на запитванията на медиата, оправдавайки се със заетостта си около европредседателството. Представител на Димитър Митовски заяви пред "Дневник", че макар компанията да била обща, за "Досието Петров" в "Камера" е отговарял Димитър Гочев и в това време двамата продуценти вече били в процес на раздяла (според търговския регистър те са все още съдружници). Компанията на Митовски "Камера Ентъртейнмънт" има издаден от филмовия център документ за липса на задължения по "Досието Петров", посочи представителят, като заяви, че утре ще той бъде разпространен в официална позиция.

"Дневник" се опита да открие и Димитър Гочев чрез една от най-новите му компании - "Ди Индъстри", която спечели обществената поръчка за официален клип на българското европредседателство за малко над 240 хил. лв. Съдружникът на Гочев в "Ди Индъстри" Милан Зарев подчерта, че компанията не е страна по тези въпроси, но обеща да предаде молбата на "Дневник" за коментар. Междувременно от Франция Кариер заяви, че никога повече не би имал нещо общо с българска кинопродукция.


Четете още:

🔴 Хирурзи в Плевен оперираха с робот 70-годишна с рак на правото черво

🔴 Лили Иванова: Простотията и невежеството са неизлечими

🔴 Нафтемборики: В Гърция е по-отчайващо от България





Източник: Дневник





Коментари

горе