Търсят талантливи българчета зад граница



Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отново провежда, за 21-ви път, Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев". По регламент право на участие в него имат деца и юноши от всички български общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години. Те могат да творят в няколко теми. Първата е за литературни произведения, свързани с българските традиции и история, красивата природа на България, дома и семейството, родния край. Те могат да бъдат посветени на бележити годишнини от родната ни история.  През 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на България, 170 години от рождението на Христо Ботев, 145 г. от обесването на Васил Левски, 155 години от рождението на Алеко Константинов, 140 г. от рождението на Пейо Яворов, 115 г. от рождението на Джон-Винсънт Атанасов, учен, създател на първия електронен цифров компютър.

Втората тема е посветена на Европейската година на културното наследство - 2018-а, както и на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. България е дала много на света и тази предизвикателна тема е начин всеки един от вас да сподели своята гледна точка.

Краен срок за получаване на творбите: 30 април 2018 г. Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на май. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: от 6 до 10 г.; втора група: от 11 до 14 г.; трета група: от 15 до 18 г. Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху избраната от него тема есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение или да подготви презентация по темата.

През миналата година само две българчета от Америка успяха да се преборят за наградите. Едната отиде при София Асенова от 7-и клас в Ново българско училище в Нейпървил. Тя бе отличена за своето съчинение по литература, посветено на темата „България в моите мечти". Втората награда отпътува за Вашингтон.

През 2017 година в конкурса участваха общо 302 българчета от целия свят. Фактът, че сред такава огромна конкуренция е победил кандидат от Ново българско училище, радва Деси Ганева, преподавател по български език и литература. Тя с нетърпение очаква класирането и от новото издание на конкурса, тъй като и в него се състезават творби на талантливи българчета от Америка.

ДАБЧ търси и сънародници - професионални композитори, които биха имали желанието да се включат в конкурса „Детска мелодия на годината", в който Агенцията е организационен партньор на сдружение „За българска музика и изкуство" и Съюза на българските композитори. Той ще приключи чак през декември с галаконцерт, на който ще се избере песента победител.


Четете още:

🔴 Смях без край с Тодор Колев

🔴 "Верея 2018" – българи, американци и много чужденци запалени по родния фолклор

🔴 Топ 10 на най-красивите и непознати български манастири





Източник: bgvoice





Коментари

горе