Шефката на Столичния инспекторат обясни защо изригваха шахтите при пороя в София и какви са последиците от потопа!



Нормализира се обстановката в страната след вчерашния проливен дъжд, който засегна най-съществено Западна България. Само в София в ситуационния център на Столичната община бяха получени около 1500 сигнала, пише Блиц.

"Шахтите от години наред се чистят превантивно, оглеждат се - ако не всеки ден, то през няколко дни. Възможно е да е имало запушена шахта, но проблемът не дойде от това, че канализацията не е поела. А за това, че за кратко време се изсипа много дъжд", заяви тази сутрин Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. Разбира се, започва наново преглеждане на отводнителните шахти – 35 хиляди на брой. Със сигурност голяма част от тях са затлачени.

След пороя в понеделник се наводниха улици, жилищни сгради и къщи. В столицата търговските центрове протекоха, а две спирки на метрото бяха застворени. В „Красно село” и „Младост” около 2000 абоната останаха без ток.

„В момента обстановката е нормална. Веднага след дъжда започнаха да се отстраняват щетите от авариите. Ще работим и днес цял ден, дотогава, докато има необходимост.

Работи се и на много места, където още не са отстранени щетите – това са „Лъвов мост”, все още не е отворен северният тунел под моста, тунелът на бул. „България” преди Околовръстното към ул. „Пирин” – също трябва да внимават шофьорите, тъй като има наноси. Това са само два от примерите”, обяви шефът на Инспектората.

„Възможно е да има и свлачища и в крайградските райони. Ще се работи през целия ден, за да посрещнем евентуално, ако се появи второ такова наводнение”, обясни Георгиева.

Както стана ясно вчера по време на бурята на тел. 112 са били получени 1500 сигнала, но през нощта обстановката значително се е успокоила.
Вижте още новини от България!

„Транспортът към настоящия момент, включително и метрото, вървят безпроблемно. Фирмите по почистването започнаха около 6:00 часа, защото на много места има свлечени наноси и това трябва да се отстранява днес. Захранването бе възстановено малко след спирането на дъжда. Възможно е някъде да не работи осветление, но всички тези проблеми ще бъдат предавани по компетентност”, допълни Веска Георгиева.

Тя помоли гражданите, когато забележат проблем, да го подават сигнали и да правят това на тел. 02 987 5555.


Четете още:

🔴 4 години от потопа в Аспарухово, който отне живота на 13 души

🔴 Присъдата на живота ми - майка, починала при раждането!

🔴 Българитѣ подъ турска власть





Източник: Petel





Коментари

горе