Седемте Рилски езера - удивителните перли на Рила



Седемте Рилски езера – Долното, Рибното, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и Сълзата – те са най-живописната група езера в цялата Рила планина. Всяко е с различна форма, на различна височина и са свързани помежду си с малки реки и водопади.

Циркусът на Седемта Рилски езера е място, което наистина всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Не случайно те са най-популярната забележителност на България, както за българи, така и за чужденци.

Ако искате да обиколите всичките седем, ще ви отнеме около 5 часа вървене. Ние тръгнахме от хижа Скакавица и през Сухия рид се качихме до езерото Бъбрека за около 2 часа, но има и по-лек и удобен начин.

Кой е най-лесният начин да се обиколят седемте Рилски езера?

Най-популярният и лесен маршрут е следният:

  1. Хижа Рилcки езера – Бъбрека – изминава се за около час и половина, като първите 30 минути са катерене
  2. БъбрекаОкото30 минути стръмно катерене по сипей
  3. Окото – Пирамидите – Сълзата40 минути катерене
  4. Сълзата – хълма преди Раздела – 15 минути и най-невероятната гледка в Света
  5. СълзатаБъбрека40 минути стръмно слизане по сипей
  6. БъбрекаБлизнака10 минути
  7. БлизнакаТрилистника15 минути
  8. ТрилистникаРибното езеро10 минути
  9. Рибното езероДолното езеро – хижа Рилски езера – 40 минути, като не се слиза до самото Долно езеро, а се минава над него.

Седемте Рилски Езера Седемте Рилски Езера

До хижа Рилски езера можете да се качите с лифта. Цената е 10 лева на човек в едната посока. Недостатъка е, че ще трябва да платите както за превоза, така и за паркинга на долната станция. Паркинга струва 5 лева.  Друг недостатък е, че ще трябва да почакате доста на опашката, за да се качите на лифта. Особено през лятото, един час чакане не ви мърда.

На паркинга на долната станция ще ви предложат да ви закарат с джип до хижата на цената на билета за лифта. Не знам доколко това е разрешено, защото районът е Национален парк и не е редно да се нарушава екосистемата с МПС-та. Освен това джиповете возят на около 500 метра преди хижата (до 17-ти стълб на лифта). Призовавам да използвате лифта, защото джиповете са пагубни за природата, а всички искаме да запазим това богатство, което ни е дадено напълно безплатно.

Лифта ще ви качи до хижа Рилски езера за около 30 минути. Тази хижа загуби чара си, откакто лифта беше пуснат. Всеки знае, че хубавите места ги пазят лошите пътища. Все пак ходенето до езерата си струва. Не забравяйте, че Езерата са нависоко, затова си сложете в раницата дреха както за вятър, така и за студ.

 

Хижа Рилcки езера – Бъбрека

Седемте Рилски Езера

Бъбрека е второто по големина след Близнака. До него съвсем спокойно можете да стигнете и с деца. Често хората стигат до него и се отказват да се качат до Езерния връх, но така пропускат най-хубавото от разходката. Всеки е чувал за Бъбрека. Когато някой спомене седемте езера, друг веднага добавя Бъбрека като най-емблематично от тях. То е с много ясно изразена форма на бобово зърно или бъбрек, откъдето идва името му.

 

Бъбрека – Окото

Седемте Рилски Езера

Окото е второто по височина от седемте езера след Сълзата. До него се стига след около 30 минути катерене от Бъбрека. От него можете да се отклоните към Отовишкият връх.

 

Окото – „Пирамидите“ – Сълзата
Седемте Рилски Езера
Езерният връх или „Пирамидите“

От Окото до Езерния връх има около 20-30 минути катерене. Аз го наричам „Пирамидите“, защото хората са направили десетки пирамиди от камъни. От Пирамидите се открива страхотна гледка към всичките седем езера.

Седемте Рилски Езера
Част от гледката към Трилистника, Рибното и Долното езеро от Пирамидите

 

Седемте Рилски Езера
Сълзата

Езерото Сълзата е най-високото от седемте. Според мен го наричат така, защото, докато стигне до него, на човек му потича сълза от умора. Наистина голяма част от тълпата се отказва да стигне до Сълзата, но уверявам ви, усилията си струват.

 

Сълзата – хълма преди Раздела

Седемте Рилски Езера

От този хълм се открива най-невероятната гледка в целия Свят. Ето за тази гледка си струват всички усилия и катерене нагоре. Сензационно е!

Седемте Рилски Езера
А умората е повече от сладка

 

 

Сълзата – Бъбрека. Обратно надолу.

Седемте Рилски Езера

По пътя обратно надолу ще имате възможност да видите още веднъж красотите на циркуса – всичките езера, всичките реки, водопади и какво ли още не.

Бъбрека – Близнака

Седемте Рилски Езера

Пътеката към най-долните 4 езера е разкошна. Ще видите омайничета, кристално чисти езера, свързани с реки и водопади. Природата е невероятна. Такава красота съществува само на час и нещо път от София – удивително.

Трилистника

Седемте Рилски Езера

 

Рибното езеро

Седемте Рилски Езера

Непосредствено до Рибното езеро се намира хижа Седемте Езера.

 

Долното езеро

Седемте Рилски Езера

Последната отсечка до лифта минава покрай Долното езеро.

Седемте Рилски Езера
Водопада, който свързва Рибното и Долното езеро. Водата се разлива на няколко ръкава по скалата – Красота!

Билети за лифта надолу се купуват от рецепцията в хижа Рилски езера.

Планината Рила предлага едни от най-красивите гледки в България. Тя е магическо място. Някои от основните забележителности и маршрути са връх Мусала – най-високата точка на Балканския полуостров, очарователните седем Рилски езера, водопадите около хижа Скакавица и спиращият дъха алпийски пейзаж на Мальовица.
Рила е идеалното бягство от градския живот и претъпканите улици, тъй като е сравнително близо до София и лесно можете да си направите еднодневна екскурзия до повечето изброените места. Само имайте предвид, че през уикенда голяма част от жителите на столицата прекарват свободното си време там, заради близостта и лесния достъп.


Четете още:

🔴 Казармата от едно време и ежедневието на войника там

🔴 Шефката на Столичния инспекторат обясни защо изригваха шахтите при пороя в София и какви са последиците от потопа!

🔴 4 години от потопа в Аспарухово, който отне живота на 13 души





Източник: svetogled





Коментари

горе