Цар Иван Асен II се завръща на Царевец



Великият български цар Иван Асен II ще се завърне в своя дом – крепостта Царевец. Славните години от епохата на Второто българско царство ще оживеят по време на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Големият културен форум ще се състои в периода 29 юни – 1 юли, а поводът за третото му издание е навършването на 800 години, откакто цар Иван Асен II (1218-1242 г.) се възкачва на българския престол.  

Откриването ще бъде зад крепостните стени на Царевец на 29 юни /петък/ от 19,00 ч. Атрактивни демонстрации на бойни хватки и сражения ще поставят началото на събитието, за което пристигат 144 реанактори от България, Румъния, Украйна и Сърбия. В същата вечер образът на великия български владетел ще оживее в театралната постановка „Сватбите на Йоан Асен II“, с режисьор Антони Цонев. Спектакълът ще бъде представен в Царския дворец от състав на великотърновския театър.

Всеки посетител ще може да се запознае с конкретни елементи от живота и бита от времето на Второто българско царство и Средновековна Европа. В детайли ще бъдат представени автентични занаяти от XI-XIII век и съпътстващите ги технологии – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожи, производство на пергамент, сечене на монети, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори. На място ще бъде показана и средновековната българска и европейска кухня.

Демонстрации на военни схватки, сражения, фехтовка и стрелба с лък ще подчертаят отличните войскови умения на средновековните българи от Търновград. За гостите ще има състезания по стрелба с лък и арбалет, както и своеобразни курсове по бойни техники и боравене с оръжия. Всяка от трите вечери ще завърши с концерт със средновековна балканска и европейска музика.

Организатор е Община Велико Търново, а партньори са Регионалният исторически музей в Старата столица, клуб „Традиция“ /В. Търново и Панагюрище“, сдружения „Чигот“ и „Авитохол“ /Варна/, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Дружина „Барадж“ /Пазарджик/, група „Ериней“ и сдружение „Верени“. Чуждестранните реанактори са от групи „Кафява мечка“ и „Червеният дракон“ /Румъния/, формация „Бели орлови“ /Сърбия/, група „Спиритуал сезонс“ – Украйна.


Четете още:

🔴 Седемте Рилски езера - удивителните перли на Рила

🔴 Казармата от едно време и ежедневието на войника там

🔴 Шефката на Столичния инспекторат обясни защо изригваха шахтите при пороя в София и какви са последиците от потопа!





Източник: Кмета





Коментари

горе