Може ли Господ да ви помогне да живеете дълго?



Да бъдеш религиозен, може да дава тласък на дълголетието. До този извод са стигнали учени Държавния университет в Охайо, САЩ.

“Религиозната принадлежност има почти толкова силен ефект върху дълголетието, колкото и полът”, обяснява водещият изследовател Лаура Уолс, доктор по психология.

За целите на проекта учените са анализирали 1100 некролога от 42 големи американски града, публикувани онлайн между 2010 и 2011 г.

За упованието в Господ са съдели по това дали в текста това се казва специално, или си личи косвено по религиозни дейности. Изследователите отбелязвали също възрастта, пола и брачния статус на човека, както и числото на изброените социални и доброволчески дейности.

След като са взели предвид пола - жените живеят по-дълго по принцип, и семейната обвързаност - сингълите умират средностатистически по-рано, се оказало, че религиозните хора са живели средно с 3,8 години по-дълго.

Със сигурност вярата помага, но също така е лесно да се допусне, че не се дължи само на “помощта” на Всевишния. Твърде вероятно е възпитаваните от общността ценности да подтикват към по-здравословен живот и това да обяснява връзката с по-голямата продължителност на живота.

Повечето църкви проповядват канони, ограничаващи вредни навици като алкохол и употреба на наркотици. Несъмнено това може да играе роля в дълголетието, обясняват изследователите.

Освен това “много религии насърчават практиките за намаляване на стреса, които могат да подобрят здравето, като благодарност, молитва, медитация”, обръща внимание психологът Балдуин Уей, участник в проучването.


Четете още:

🔴 Цар Иван Асен II се завръща на Царевец

🔴 Седемте Рилски езера - удивителните перли на Рила

🔴 Казармата от едно време и ежедневието на войника там





Източник: 24 часа





Коментари

горе