10 милиона всеки ден търсят любовта в интернет



“Никога в историята на човешките взаимоотношения толкова мнозина не са дължали толкова много на толкова малцина.” Горе-долу така би звучала знаменитата реплика на Уинстън Чърчил, когато говорим за революцията в света на запознанствата, която направиха десетима създатели на няколко мобилни приложения.

Милиони хора по целия свят всеки ден ползват мобилния си телефон, за да открият авантюра за вечерта или пък любовта на живота си. Най-популярното мобилно приложение за запознанства в интернет Tinder отчита всекидневно по 10 млн. търсачи на партньор, като 79% от тях спадат към Y поколението, а

най-много са

ползвателите

между 18 и 35 г.

Това приложение и други подобни апликации ползват алгоритъм, който напасва двама души по възраст, образование, местоживеене и интереси. Има обаче причина именно Tinder да е най-популярно. “Когато влезете в бара, вие няма да заговорите момиче с въпроса “А ти харесваш ли...”, а ще изберете при коя да отидете на база външния ѝ вид. Именно това прави и Tinder, при което виждаме как изглежда момичето”, обяснява ползвател на приложението.

“Процентът на брачните двойки, които са се запознали в интернет, за България не е много голям, но той продължава да се увеличава”, казва семейният терапевт Стоян Георгиев. 20-годишният му опит показва, че основният проблем на двойките е идеализирането на партньора.

Именно това се получава при запознанствата в интернет. Всеки потребител представя себе си в най-добрата си възможна светлина. Качва най-хубавите си снимки и изтъква приемуществата си. Това кара първоначално партньорите, които са се намерили онлайн, да се идеализират един друг, а впоследствие се появяват разочарованията. “Това почти неизбежно се случва във всяка една връзка”, казва Георгиев и добавя, че при запознанството на живо се изисква развиване на друг вид комуникация, която значително се различава от чатенето.

Стоян Георгиев обаче не отрича, че този тип срещи имат и своите предимства. “Наблюденията ми са, че чрез онлайн запознанствата може да се избегнат доста рискове в изграждането на дълготрайна връзка. Двама души могат предварително да знаят темперамента си, какви са им вижданията и интересите”, казва терапевтът и добавя, че основно условие за изграждане на връзка е двамата да си приличат до голяма степен. Статистиките на онлайн запознанствата показват, че всяка седмица близо 3 млн. се уговарят за среща навън.

Tinder не се ползва само от самотници. Тези,

които не са във

връзка, са 59%

Останалата част от потребителите или са разведени или все още са във връзка. 12% пък са женени. Естествено, идва въпросът къде трябва да се запознаят двама души, за да може връзката им да издържи най-дълго. Практиката на Стоян Георгиев показва, че голям брой от омъжените двойки са се запознали като студенти, но още по-устойчиви от тях са тези, които са били съученици в гимназията. “Трудно може нещо такова да се сведе до формула, но едни от най-успешните двойки са тези, които имат като начало сходна философска ценностна система и вярвания”, отбелязва психотерапевтът. На второ място по важност за една връзка идва сходството в характерите. Под номер три идват финансите. “Дали да са общи, или отделни финансите. Това е част, в която се появяват контрол и много различни разбирания”, добавя Георгиев. На четвърто и пето място по важност за една връзка той нарежда родителството и сексът.

Много от онлайн връзките започват заради половия контакт и впоследствие прерастват в нещо повече. Това обаче може много бързо да разочарова двамата партньори. “Говорил съм с такива двойки. Казват ми: “Всичко в секса ни върви, обаче сме толкова различни, че не можем да живеем заедно.” Получават се резки конфликти. Тялото отпуска много ендорфини и залъгва мозъка и затова не бива сексът да бъде на първо място”, казва Стоян Георгиев.

Средно на ден всеки ползвател на приложение за запознанства прекарва по 35 минути в търсене на половинката си.

Приложенията за запознанства са продължение на някои остарели с времето методи за запознанство като обявите във вестниците. Все още може да се прочете по вестникарските страници телефонен номер, а до него: “Спортно дръзко гадже” или “Пухкаво миньонче”. Апликациите за телефон са заместителят на запознанствата в традиционните медии.

В ролята на голям народен сватовник влиза още от 1987 г. тв предаването по БНТ “Адрес 4000”. В него се свързват самотни мъже и жени. Водещата Пепа Славчева чете писма от рода на: “Не пуши, не пие, кротък, обича домашния уют, има стая с цветен телевизор”. Освен това се дават и съвети за успешен брак.


Четете още:

🔴 Жестока трагедия край Тунджа! Два трупа само за едно денонощие

🔴 Ето апартамента, за който Русата Златка пръсна 200 бона

🔴 Разтърсваща драма: Два пъти ме продадоха като животно – веднъж баща ми, след това е свекър ми





Източник: 24 часа





Коментари

горе