Лом получи дарение от 2,5 млн. долара от свой бивш гражданин



Най-старата гимназия на Лом – „Найден Геров“, получи в сметката си малко над 2 млн. долара, съобщи директорът Теодор Йончев. Парите са дарение от някогашния  и възпитаник д-р Андрей Георгиев. Той ги е завещал на училището приживе само за стипендии на талантливи ученици, които продължават обучението си във висши учебни заведения.

Ще определяме  всяка година по 10 ученици, които ще получават стипендията на името на доктора, обясни директорът. През миналата година са определени първите 10. 8 от тях се учат в Англия, а 8 – в наши вузове. От сегашния випуск също ще бъдат избрани 10 нови стипендианти. Парите ще стигнат за 30 години, допълни  Теодор Йончев.

Докторът е завещал 500 000 долара на общината в Лом за благоустрояване. Ще ги изразходваме за тази цел, а за благодарност още тази година ще предложим доктора за удостояване със званието „почетен гражданин“ посмъртно, каза кметът Пенка Пенкова.

Д-р Андрей Георгиев е завършил гимназията в Лом и медицинския университет в София. След края на Втората световна война емигрира най-напред във Франция, а след това в САЩ и работи като лекар. Умира през 2014 година и оставя завещание, в което дарява 2,5 млн. долара на родното си училище и град.


Четете още:

🔴 КОПРИВЩИЦА ЧАСТ ОТ 30-ТЕ НАЙ-КРАСИВИ ГРАДА В ЕВРОПА!

🔴 Добра новина! Фондът за лечение на деца ще помогне на малкия Вики

🔴 Под Тепето - За пръв път във високотехнологичните тоалетни на Пловдив (ВИДЕО)





Източник: Кмета





Коментари

горе