Турция пак иска нашите гранични полицаи, този път с доказателства



Районният съд в Бургас даде срок от 3 месеца на Михаил Цонков и бившите му колеги от Гранична полиция, за да се запознаят с всички материали по делото, което се води срещу тях в Турция. Този път освен обвинителен акт, властите в Къркларели са представили и доказателства.

„На този етап мога да кажа, че няма промяна в обвиненията. Не знам дали има нови доказателства, защото до момента нямахме достъп до делото“, коментира адвокат Росен Кожухаров. При последното искане на Турция за правна помощ, Районният съд в Бургас прекрати делото, заради липсата на каквито и да е доказателства.

Най-вероятно турските магистратите сега са изпратили материалите и показанията, с които те разполагат и на базата, на които нашите гранични полицаи са обвинени. Тежкият наказателен съд в турския град е отправил към българските власти няколко искания, свързани с инцидента.

Едно от тях е дали четиримата българи искат изпълнението на присъдата срещу тях да бъде отложена. Това внесе смут, тъй като до момента няма официална информация за хода на делото, което в Турция се води и дали то вече е приключило.

Инцидентът е с 10-годишна давност. На 17 юли 2008 год. патрул на Гранична полиция получава сигнал за плавателен съд, навлязъл в наши териториални води. Оказва се турска гемия на бракониери. При опита на униформените да задържат лодката, последва схватка, при която смъртоносно е прострелян турският гражданин Ялчън Ерджан.

През 2009 год. Военната прокуратура прекратява делото. Мнението на магистратите е, че се касае за случайно деяние. Следва дело в Европейския съд, заведено от роднините на убития бракониер. То приключва в полза на българските гранични полицаи. Държавата Турция също е страна по него.

Въпреки това в южната ни съседка започва ново разследване и дело за смъртта на бракониера. Михаил Цонков, от чието оръжие е произведен фаталния изстрел е обвинен в умишлено убийство. Обвиненията на колегите му са по-леки.

Според юристи, няма правно основание Турция да води собствено дело за инцидента. Въпреки това България отговаря на исканията на наказателния съд за правна помощ и в рамките на година за втори път призовава граничните ни полицаи.


Четете още:

🔴 Иван Бонев – славният летец, който бе варварски разстрелян във въздуха

🔴 Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

🔴 Мая Манолова: Влагам сърце във всеки случай, преживявам го





Източник: gramofona





Коментари

горе