Мая Манолова излиза на протест



Майки на деца с увреждания излизат на ефективен, както го нарекоха „брутален“, протест на 30 юли. Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ. Текстовете обсъдиха експерти в социалното министерство с участието на обмудсмана Мая Манолова, която също е недоволна от направените промени, предаде репортер на БГНЕС. „В текстовете на промените не е ясно как ще бъде оказвана тази индивидуална подкрепа, няма ясно изразени правила и критерии как ще се класират хората, не е ясен и съставът на комисията, която ще извършва оценките.

Още по-притеснителното е, че подкрепата, която се свежда в 4 направления – помощ за адаптиране на жилище, за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, и в момента фигурират в настоящия закон. Нищо не се променя по отношение на помощните средства.

Хората с увреждания настояват да получават помощни средства, а не определена сума”, коментира преди срещата омбудсманът. БГНЕС припомня, че в края на юни Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77000 души да получат лична помощ. Екипите на Манолова са изчислили, че ще са необходими допълнително 105 млн. лева през 2019 година. Очакванията са законът да бъде приет до 31 юли. Според омбудсмана срокът за разглеждане и прекалено кратък и се тя се опасява, че ще се имитира дейност, а текстовете ще се претупат. БГНЕС

С. Петров


Четете още:

🔴 Брат ми ни се натресе след двайсет години отсъствие!

🔴 Най-възрастната българка си отиде на 108 г.

🔴 Радев: Масовото изтребление на здрави животни ли е единствената мярка?





Източник: Струма





Коментари

горе