Приведени в нивите... Родните ромчета – робите на Италия



Новите роби в полята на Южна Италия са български ромчета, пише най-тиражираният всекидневник на Апенините "Кориере дела сера".

В обширната си публикация, изданието твърди, че ромчетата ни дори измествали в предпочитанията на местните земеделци досегашните селскостопански роби – чернокожите африканци, защото били евтина работна ръка и били щастливи, когато им се плаща между 50 и 75 цента на час или петкратно по-малко отколкото на конкуренцията от горещия континент.

А освен това, ромите ни били дискретни, никога не правели скандали, слушали, не се карали и биели, а камо ли да отидат в полицията и да наклепат чорбаджиите си за нечовешката им експлоатация.

Според цитирани от "Кориере дела сера" синдикалисти, ромчетата ни пристигали в Италия заедно с цялото си семейство, като всички негови членове превивали по дестина часа гръб в нивите с домати, патладжани, артишок, дини, краставици, картофи и т.н.

Мъжете печелели по 2 евро на час, жените по едно евро, а децата им, както вече стана дума, между 50 и 75 цента в зависимост от възрастта. Тоест за един работен ден, нашенската ромска фамилия изкарвала половината нормална надница за един ратай, италианец.

Според синдикалистите, ромите ни били много уважавани от земеделците северно и южно от Неапол, които винаги им пазели работните места и дори им осигурявали прилични жилища.

Разбира се, срещу 70 – 100 евро наем на човек, което на практика не е много, в сравнение с наемите в останалата част на Италия.

Освен това, нашите роми, които идвали на Апенините обикновено с автобус през април и си тръгвали за родината в края на септември, си плащали и билета от България – към 100 евро на човек.


Четете още:

🔴 Вземат заплати по 13 000 лв., за нас няма 500 лв. за пенсия    

🔴 Долу ръцете от отец Иван!

🔴 Супа гони киселините завинаги





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе