Как да пазим сърцето си в жегите



В големите жеги през лятото хората със сърдечно съдови проблеми са особено уязвими. Тези препоръки ще им помогнат да избегнат по-сериозни неприятности, причинени от горещото време.

В горещините се повишава натоварването на сърцeто, затова хората със сърдечни заболявания са значително застрашени. Това се отнася за хипертониците и хората с исхемична болест на сърцето.

Съвети за всички
Старайте се да не излизате на улицата от 12 до 16 ч. през деня. Ако няма как да го избегнете – търсете сенките и почивайте.

Обличайте се в светли дрехи от натурални тъкани.

Откажете се от стегнатите вратовръзки, пристегнатите колани и тесните блузи и ризи.

Яжте по-малко месо и животински мазнини. Наблегнете на млечната и растителна храна. Въведете в менюто си повече зеленчуци. Хапвайте по-често и по малко. Опитайте се да намалите солта.

Пийте. Но не газирани напитки, които са по-скоро вредни. Водата, фрешовете и зеления чай са идеалният вариант.
Подходящи са също отварите от билки – мента, мащерка, маточина с добавен сок от лимон и лед.

Ако сте на плажа, не влизайте отведнъж във водата. Рязката смяна на температурата може да провокира сърдечен удар даже при млади и на пръв поглед напълно здрави хора.

През деня, когато ви стане много горещо, може да се напръскате леко с пулверизатор. Нека водата в него е леко топла, така тя наистина освежава кожата.

За хората със сърдечни болести
В този случай излишните течности могат да бъдат вредни. Хората с диагноза исхемична болест на сърцето трябва да намалят пиенето на вода до 800 мл за денонощие. Задържането на течности в организма може да доведе до повишаване на артериалното налягане. Ако ви се пие, по-добре просто изплакнете устата си с вода със стайна температура.

Консултирайте се с лекаря – дали не е необходимо да промените дозата на лекарствата си против кръвно или обратно, да намалите пикочогонните медикаменти, за да не се обезводни организмът.

Носете слънчеви очила. Напрежението на мускулите на очите може да доведе до спазъм на съдовете.

При горещо време непременно включвайте в храната си сушени кайсии, стафиди, банани, елда, боб и въобще продукти, които ще наситят организма с калий и магнезий, необходими за нормалната работа на сърцето.

Постарайте се да не пушите. Никотинът препятства насищането на кръвта с кислород.

Дръжте в чантата си но шпа (премахва спазъма на съдовете, но внимание – едновременно с това понижава кръвното налягане), глицин (стимулира работата на невроните в мозъка) и валокордин или корвалол (отпускат напрежението на съдовете). Всичко това – разбира се, след консултация с лекар.

Синдром на виладжията
Напоследък често се случва хора да попаднат в болницата направо от оранжерията на вилата си, където работят в големите горещини. Тези условия създават условия за тежки инфаркти.

Помнете, че дори напълно здрави хора не трябва да работят на слънце в горещините. На сърдечноболните това е категорично забранено.

Не се мъчете да поправите нещо по парника, заставайки с главата надолу – това е опасно! Кръвта нахлува в главата, може да се стигне до рязък скок на кръвното и до инсулт.

Оптималният режим за работа в градината е 30/15. Това означава - 30 минути работа, 15 минути почивка.

Помнете, че вилата и градината не са в центъра на града и лекарите трудно ще стигнат до вас. Нека аптечката ви е попълнена с необходимите лекарства, особено тези, които лекарят ви е предписал.

Ако на някого прилошее
Отнесете на сянка човека, на когото е прилошало, напръскайте го с вода по лицето и тялото. Разхлабете якичката и колана. Ако пострадалият се оплаква от болка в гърдите, усещане за тежест или „камък върху сърцето“, дайте му таблетка нитроглицерин под езика и колкото може по-бързо викайте лекар.


Четете още:

🔴 Пазете тайните си от тези 3 зодии, които обожават да клюкарят

🔴 10 причини защо Водолеите са едни от най-хубавите хора

🔴 НАЙ-СИЛНИТЕ ЛЮБОВНИ КОМБИНАЦИИ В ЗОДИАКА





Източник: anna





Коментари

горе