Медици вървяха 2 км пеш в жегата, за да стигнат до спешен пациент



Екип на Спешния медицински център в Горна Оряховица се наложи да извърви разстоянието от 2 км пеш, за да стигне до пациент, потърсил помощ на телефон 112. Случаят е от вторник, когато медиците били изпратено в Стражишко, тъй като тамошният спешен екип бил ангажиран с друг болен.

„Става дума за човек в село Сушица, който бил ужилен от оса и съобщил, че не се чувства добре. Преживяното на пръв поглед вероятно изглежда съвсем безобидно на някои хора, но това може да бъде животозастрашаващо състояние. Случвало се е от такова нещо човек да почине и затова е нужна спешна медицинска помощ“, увери д-р Виолета Пашова, началник на Спешния център в Горна Оряховица.

В началото на селото обаче линейката пука гума. Въпреки това шофьорът Христо Павлов придвижва екипа максимално близко до указаното място и той слиза в центъра на Сушица. Наложило се д-р Сергей Иванов и медицинският фелшер Марков да продължат пеш в най-силното обедно слънце, за да стигнат до пациента. След 2 км пристигнали в дома му, оказали спешна помощ и предложили да го транспортират до болницата за проследяване.

„Човекът отказал болнично лечение и останал вкъщи. Екипът се погрижил да намери медицинско лице в селото, което след няколко часа да отиде да провери състоянието на ужиления, а през това време шофьорът сменил гумата на линейката“, разказа д-р Пашова.

По нейни думи амортизираните линейки често създават трудности на спешните екипи. Дори в момента една от общо трите специализирани медицински транспортни средства е на ремонт и медиците разполагат само с две.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴
Младата докторка Ралица Банова избра да лекува деца в Горна Оряховица

🔴 Фейсбукът на шефката на Агенцията по вписванията - истински шедьовър

🔴 Без да са съдови хирурзи, смолянски лекари спасиха 15-годишно момиче с разкъсани артерии след тежка травма от колело





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе