Колко струва спокоен живот на село



Напоследък все по-често хора от града решават да избягат на спокойствие на село. Сред аргументите е и това, че там животът е значително по-евтин. Но дали наистина е така?

Значителната част от хората, решили да купят имот на село, не се преместват за постоянно да живеят там, а купуват къща с идеята да я ползват за почивните дни. Покрай големите градове набира привърженици и възможността да се живее в някое от близките села, а да се пътува до града за работа и училище на децата. 

Няколко години и дори месеци след подобно решение ентусиазираните собственици се сблъскват с редица трудности, които в началото са им изглеждали съвсем лесно преодолими, впоследствие ги застигат, отнемайки много време, нерви и пари. 

Разбира се, има хора, които разумно са си направили сметката, подготвени са, харесва им да си имат къща на село или поне бързо се научават, но разговорите с много „заселници“ показват, че тези хора са малка част от всички.

За да не изпаднете в излишен ентусиазъм , а после в разочарование, ето и базисен ценоразпис за „живота на село“. Към него може да добавяте безкрайно много. 

Той е валиден и за село в отдалечен район, и за къщи в райони, които по-скоро са квартали на големите градове.

  1. Ремонти и поддържане, включително покрив, хидро и топлоизолации. Когато къщата не е нова значителни разходи отиват по ремонта, който няма как да се отложи. Нямате съседи на другите етажи и всичко е ваша грижа. В противен случай започват течове, студ, замръзване и спукване на тръби, които рушат дома. В по-северните и планински райони ВиК инсталацията трябва да е добре изолирана, за да не замръзва, същото се отнася и за банята. Подобни разходи са еднократни, но скъпи.
  2. Много от по-старите селски къщи нямат вътрешна баня, а някои даже нямат прокарана вода вътре. Подгответе си поне 5000 лв. – изкопаване на резервоар за мръсна вода, материали, труд. Канализация в повечето села няма. Допълнителен разход, който може да се избегне единствено ако ходите на село само през лятото и сте готови на външна баня/къпане в корито, външна тоалетна и миене на чиниите под звездите. При наличие на хубав кладенец много хора свързват водата от него с водоснабдяване в къщата. Само цената на помпите за дебит тръгва от 100 лв. нагоре, ако искате нормално налягане. Отделно са тръбите и трудът за майсторите.
  3. Мебелите и вътрешните ремонти са на цени, аналогични на градските с една разлика – доставянето може да е по-скъпо. Понякога цената за майсторския труд е по-ниска, но ако мястото е отдалечено и майсторът пътува може да излезе по-висока.
  4. Ако се налага да пътувате редовно, няма как да минете без кола. В повечето села няма удобен транспорт, а лошите пътища допълнително изискват чести ремонти на автомобила.
  5. Отоплението е изцяло ваша грижа – в по-студените райони най-разумно е то да бъде на дърва, екобрикети и пелети. За сезон това са поне 400 лв. за гориво, и то за малко стаи, които не се отопляват денонощно. Цената на дървата за огрев варира според района – ако сте далеч от добивен, тя става по-висока. Отделно са инвестициите в камина с водна риза, с която да си направите парно или друг вид отопление на целия дом. Дори най-пестеливо и скромно няма да ви излезе под 1000 лв. Обикновено надминават 2000 лв., без скъпи материали и много на брой стаи. В такива случаи препоръчваме да добавите бойлер към системата, който ще ви струва около 300 лв. и ще осигури топлата вода. Вариант е да си сложите слънчеви панели, чиято цена започва от 1300 евро за малка система според оферта на специализирана компания. Имайте предвид, че с това едва ли ще можете да се топлите през зимата.
  6. Поддържането на двор дори само на трева също изисква усилия – косене поне веднъж в седмицата, поливане в по-сухите райони. Ако не е естествено затревено с хубав килим, ще трябва да сложите тревна смеска – цените за пакет започват от 3 лв. за 20 кв. м, нагоре няма граница – ако искат цветя, наторяване и т.н. Най-евтините косачки за трева са от 100 лв., по-евтини са тримерите, които обаче не събират окосената трева.
  7. Поддържането на градина със зеленчуци и овошки изисква също значителен разход. В зависимост от избраните растения семената струват от стотинки до няколко лева пакетчето. За засаждане на храсти (лешник, малини) и дръвчета (ябълки, череши) си заделете от 3 лв. на бройка до 20-30 лв. в зависимост от сорта, присада, колко е екзотично и т.н. Можете да си събирате семена и сами или да се възползвате от събитията за обмяна на семена, но преди това проучете дали ще виреят на вашето място. Имайте предвид, че много растения се израждат, опрашват се от дивите си сродници и след години не дават същата реколта.
  8. Разходи за препарати и евентуално торове. Дори и биологичното земеделие се нуждае от тях, а и биологичните обикновено са по-скъпи. За средно голям селски двор си отделете 40-50 лв. годишно за препарати. Не живейте с идиличната мисъл как всичко си расте в хармония – когато видите доматите, нападнати от молец или червейчета, надупчили всяка една череша, ще изтичате до агроаптеката.

Всичко това не бива да ви отказва, ако много искате къща на село, с голям двор или само малка морава. Преди да се затичате към мечтата си обаче, обмислете трезво и финансовата й част, за да може след това да се наслаждавате без излишни тревоги. 


Четете още:

🔴 Eто ги уличените в организиране на нападението в Роженския манастир!

🔴 Нана разкри нещо притеснително: Хирурзи се държат грубо с жени, които имат рак на гърдата и...

🔴 Ето го палата на Нона Йотова  





Източник: Economic





Коментари

горе