Референдум за смъртното наказание



Българи искат референдум за смъртното наказание.

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. След първоначалния потрес, че мафията убива журналист, сега общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено нападението.

Часове преди погребението на Виктория десетки коментират в социалните мрежи каква ще е съдбата на убиеца ѝ.

Публичните профили на Северин също са изпълнени с призиви за връщане на смъртното наказание. Пенсионери са възмутени, че пари за увеличение на пенсиите няма да има, защото ще отиват за издръжката на такива като Северин в затвора, вместо да бъде ликвидиран незабавно.

“Израсна едно поколение в гетото, което няма човешки облик, родителите им работят по Европа, карат лъскави коли, а децата им са изроди, израсли без минимален родителски или обществен надзор. Тепърва ще видим какво значи зло”, каза пловдивчанка, която звънна в редакцията на “24 часа”, за да сподели мнението си за бруталното убийство. Тя смята, че спешно трябва да се върне смъртното наказание за жестоки престъпления.

Последната смъртна присъда у нас е изпълнена на 4 ноември 1989 г., 6 дни преди падането на режима на Тодор Живков. На 20 юли 1990 г. 13 осъдени на смърт получават втори шанс - депутатите от Великото народно събрание налагат мораториум върху изпълнението на присъдите им. Съдилищата обаче продължават да произнасят смъртни присъди, които не се изпълняват заради мораториума. До края на 1998 г. така са осъдени 22-ма. Смъртното наказание е заменено с доживотен затвор без право на замяна през 1998 г.

“Не искам да ме питат за Истанбулската конвенция, а политиците да направят спешно референдум за връщане на смъртното наказание. Този изрод ще лежи в затвора и държавата ще плаща за храната и спокойствието му, а аз като пенсионер отново ще чувам, че същата тази държава трудно намира пари за повишаване на пенсиите”, обяснява мотива си за връщане на смъртното наказание Атанас Атанасов от София. Според него подобни максимални присъди могат да повлияят за намаляване на престъпността в България, където вече убиват по селата възрастни хора за 5 лева.

“Аз съм абсолютно “за”. Проблемът е, че Европейският съюз е отрекъл това наказание и ние като страна членка не можем да го въведем. Преди години успяхме да съберем стотици хиляди подписи за връщането на това наказание, но предложението не се прие”, коментира пред “24 часа” юристът от Русе и депутат от ВМРО Искрен Веселинов.

“Не може след всяко престъпление да се връщаме към дебата “За или против смъртното наказание”. С цялото ми укорително отношение към подобни посегателства, не може заради единичен случай да правим крачки назад, това е минал период. В закона има предостатъчно тежки наказания като доживотен затвор без право на замяна”, каза членът на ВСС Цветинка Пашкунова, която доскоро бе наказателен съдия във ВКС. Според нея може да се помисли за убийства да се премахне съкратената процедура, заради която виновните получават по-леки наказания.

“Смъртното наказание никога няма да бъде върнато, защото едно от условията за членство в ЕС е да няма смъртни присъди, коментира адвокат Марин Марковски.

“Това, което може да се направи, е, когато има такива зверски престъпления, да има възможност за доживотен затвор без замяна. Защото сегашните текстове позволяват, след като извършителят признае фактите по обвинителния акт, да не може да получи доживотна присъда”, добави той.


Четете още:

🔴 Детският хирург д-р Цветко Георгиев е "Лекар на 2018 г."

🔴 Ето писмото, с което Ивана впечатли Всемирния пощенски съюз

🔴 Един успял българин в Швейцария: Футболният съдия Владимир Овчаров





Източник: dunavmost





Коментари

горе