В скалния храм "Света Петка" над Трън се случват чудеса, а хора намират изцеление



На 14 октомври почитаме преподобна Параскева Търновска – Света Петка. Преподобната Петка Българска, е родена през XI в. в град Епиват край Мраморно море. След смъртта ѝ мощите ѝ, които притежават лечебна сила са пренесени от Цар Иван-Асен Втори в Търново, където се съхраняват до превземането на старата столица. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и до днес.

Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Народът ни е смятал този ден за начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. По-късно се приготвя курбан от кокошка или петел и се оставя на високо място или до извор с целебна вода.

Света Петка

Навръх Петковден Ви представяме един малко познат, но пък изключително дивен скален храм! Чували ли сте за параклиса „Света Петка“ над град Трън? Ако не сте, сега е моментът да се запознаете с него – с текст и снимки, а някой ден и да посетите!

Тази нaистинa уникaлна църква е изсечена буквално в скaлите над западния български град Трън от незнaйнa ръкa преди близо хилядолетие. Носи името нa Светa Петкa, чийто прaзник отбелязваме на 14 октомври. Твърди се, че светицaтa е живялa в него. Легендата гласи, че

Света Петка, след като дълго време е бягала от преследвачи, се е заселила именно в тази пещера.

Гонили светицата, тъй като проповядвала християнската религия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Всеки път, когато си приготвяла хляб, димът от печенето му изчезвал незнайно къде. Света Петка видяла, че има отвор в скалата, която обитавала, към най-високото място над днешен Трън. В един от дните, в които пак си омесила питка, отчупвайки първия залък от нея чула конски тропот – преследвачите ѝ! Тутакси Света Петка се покатерила през тайния изход. Щом неверниците нахлули в пещерата, поискали да си отчупят по парче от прясно опечения хляб, но веднага питката станала на камък. От този момент пещерата станала параклис на името на светицата.

Света Петка

възстановка в скалния храм на питката на Света Петка, която се превърнала в камък

Много от миряните твърдят, че храмът е чудотворен.

Вода се стича по един от сталактитите в пещерата. Казват, че това са сълзите на Света Петка,

които капят близо до тайния спасителен изход. Много хора са излекували зрението си като събират водата в шишенца и с чудотворната течност мият лицата си. Много от тях са изцелени като едно момче, което страдало от неизвестна кожна болест. Довела го майка му при скалите в пещерата, а то измило лицето си с лековитата вода. Взело и за вкъщи шишенце със „сълзите“ на Света Петка. Броени дни по-късно от болестта му нямало и следа.

Друг случай, който доказва светостта и силата на параклиса –

старица на смъртно легло оживяла!

Нейните деца я донесли до параклиса на ръце. Месеци преди това възрастната жена се лекувала, но въпреки това се влошавало здравето ѝ прогресивно. След като чула от приятелки за параклиса над Трън, поискала да пренощува в него. Дъщерята и синът ѝ със страх я оставили в храма. На сутринта чудото се сбъднало – жената си тръгнала сама от пещерния храм!

Само преди 8 години параклисът Св. Петка над Трън беше обявен за едно от трите най-красиви и малко известни места у нас от Камарата на строителите и от Държавната агенция по туризъм. За параклиса може да прочетете и в романа на Албена Борисова „Безценка, която не можеше да умре„.


Четете още:

🔴 Да си българска медицинска сестра в Германия - разказ от първо лице

🔴 С хоро срещу глобалното село

🔴 Гробница на знатно аполонийско семейство без аналог откриха край Созопол (Снимки)





Източник: delo.bg





Коментари

горе