5 причини защо трябва да кажем "благодаря" на медицинските сестри



Медицинските сестри и лекарите са неизменна част от мисията “да се спаси човешки живот”.

Нито един лекар, без значение колкото и квалифициран и образован да е, не може да си върши работата без помощта на медицинска сестра. Тя има също толкова важна роля в мисията “спасяване човешки живот”, както и лекарят, и нейните услуги са просто незаменими.

Благодаря за това, че “бдите” над хоспитализираните пациенти 24 часа в денонощието

По време на нощните смени, лекарите и медицинските сестри се грижат за здравето на хоспитализираните пациенти. Но лекарите се намесват само тогава, когато е необходимо, в останалите случаи почиват в своите кабинети и чакат да бъдат повикани от сестрата.

Сестрата пък през цялата нощ има за задача да обикаля болните, да дава аналгетици, хапчета за успокояване или каквото и да е друго, което е необходимо за пациента, за да се чувства възможно най-комфортно в стаята си. Тя рядко има възможност да си почива, без значение коя смяна подред кара. Това се случва особено на медицинските сестри, работещи с твърде много пациенти.

Благодаря ви, защото сте “имунизирани” срещу промените в настроенията на пациентите

Болният човек, много често, заради болестта има променливи настроения, понякога пациентите са депресирани, понякога ядосани, някои имат изблици на агресия и др. Лекарите също са податливи на тези промени, но сестрите, които са в постоянен контакт с пациента често са пряко засегнати от неговото състояние. Често сестрата е обиждана или дори унижавана от пациент, който е в тежко здравословно състояние. Те почти никога не се оплакват от това, поставяйки хуманността си преди своята гордост, опитвайки се да разберат причината за агресията на пациента и за това заслужават голямо “благодаря”.

Благодаря ви за ролята ви на секретар и добър административен работник

Несъмнено в болниците има много административна работа. Много данни, подробности, истории и какво ли още не, която трябва да бъде свършена от лекарите и медицинските сестри. Много често тази “скучна” работа е поверена на сестрите. Те никога не протестират за това, въпреки че това не е основната им задача.

Благодаря ви, защото без оплакване вие вършите “най-специфичните” неща, свързани с пациента

Лекарите са хуманни в работата си и носят голяма отговорност и трудности, докато се превърнат в това, което са и това е факт, но сестрите пък вършат и най-специфичната работа, свързана с пациента. Физиологичните нужди на пациента трябва да бъдат свършени, къпане, поддържане на кожата, почистване и много други неща, свързани с живота на един тежко болен пациент, която не всеки може да свърши.

Благодаря, защото сте устойчиви на натиска на лекарите

Всеки лекар има различен манталитет. Факт е, че сестрата е по-ниско в йерархията, така че това е причина за допълнителна тежест. Тя е длъжна да изпълнява задълженията зададени от лекаря, лекарят често е неразположен и раздразнителен, което пряко се отразява върху сестрата. Тя почти никога не протестира за това и винаги преодолява този проблем, въпреки че често е подходено несправедливо към нея. За това, както и за всички останали неща, заслужава огромна благодарност.

И лекарите и медицинските сестри са неразделна част от здравеопазването. За да функционира добре е необходима хармоничност в отношенията лекар-сестра, сестра-пациент и лекар-пациент, което често е трудно постижимо поради натоварвания ден и растящите задължения. Затова заслужено трябва да кажем благодаря на сестрите, които често са подложени на несправедливости съзнателно или несъзнателно, нанесени от двете страни.


Четете още:

🔴 Депутат от НФСБ: Сидеров ходи в Сараите веднъж месечно

🔴 Ласкин проговори след спешното влизане в болница, оказа се, че страда от...

🔴 Убиецът на Виктория Маринова вече е на българска земя, изведоха го с конвой (СНИМКИ/ВИДЕО)





Източник: bukvarche





Коментари

горе