3D принтиран, екологично чист дом от кирпич и то само за €900?! (СНИМКИ/ВИДЕО)



Италианска компания извежда на изцяло ново ниво 3D принтирането. С напредването на технологиите и с помощта на 3D принтирането вече е възможно изработването на различни протези и активно се ползва в медицината и различни индустрии, сред които авиация, автомобилостроене. А вече е напълно възможно да си построиш и дом от слама и глина с 3D принтер.

World’s Advanced Savings Project е известна с проекта си Big Delta – огромен 3D принтер, висок малко над 12 метра. Компанията е изцяло фокусирана върху опазването на околната среда и днес вече е факт първото 3D принтирано бунгало, наречено Gaia, което е построено изцяло с природни материали.

С помощта на устройството италианската компания произвежда евтини къщи от слама и глина. Отпечатаното 3D бунгало е екологично чисто, изработено е от керпич, а материалите за изграждането му струват само 900 евро.

3D къщата е направена от глина, слама, оризови люспи и вар. Получената смес се използва за стените, докато покривът е изработен от дървен материал, а основите са от 3D отпечатан бетон.

Процесът на изграждане е много подобен на използвания при други 3D отпечатани структури, който включва изпръскване на калната смес от дюза, полагайки я на слоеве, докато бавно изгради структурата.

Според компанията Gaia има нулево влияние върху околната среда и земните ресурси. Не изисква отоплителна или охлаждаща система, тъй като може да поддържа естествена постоянна температура през различните сезони.

Противниците на подобни иновации, целящи не само да сложат край на кризата с бездомниците в световен мащаб, но подхождащи с внимание и грижа към природата, всъщност твърдят, че подобна постройка не е достатъчно сигурна и ще рухне при първия по-силен вятър.

Противна на това, обаче, кирпичената къщурка изглежда достатъчно здрава, за да издържи на природни бедствия и със сигурност не е по-малко безопасна от почти картонените американски постройки, които литват при всеки ураган.

Иновативната технология цели да сложи край на глобалната криза за жилища, защото с помощта на 3D постройките всъщност става възможно бързо да бъдат създадени домове, които освен това са и на достъпни цени.

През 2016 г. в Дубай отвори врати първата изцяло построена на този принцип офис сграда, която е напълно функционираща и до днес. 


Четете още:

🔴 Първата дама в кралско синьо при Елизабет II

🔴 Изберете си бухал и се запознайте с любопитни факти за себе си

🔴 Разтърсваща драма: Мислех, че не изневеряват на жени като мен, но… За нула време останах без мъж, семейство, къща и достойнство





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе