Или простотията нас, или ние простотията!



Това нагло и просташко „Локо София“ ме нарани отново и за сетен път като българин, гражданин, университетски преподавател, родител.

Но нищо повече от това, което съм написал преди три години, не мога да добавя. Всъщност, на тази тревожна тема пиша, както може да се види на моя сайт, от 2009 година, от времето, когато простотията, дори преднамерено демонстрирана, се настани постепенно във все по-високите етажи на управлението и започна да се превръща в норма.

Да, не съм аз първият, който казва, че най-опасната заразна социална болест е простотията – тя се препредава и възприема много бързо, още повече, когато се разпространява отгоре надолу в обществото.

Но и аз го казвам, говоря, пиша, бия камбаната…

Не само каквито сме ние, такива стават езикът и поведението ни, но и каквито са езикът и поведението ни, такива ставаме ние.

Не само каквито сме ние, такива стават и политиците ни, но и каквито са политиците ни, такива ставаме ние. Масово от количество в (зло)качество станаха управленските позиции по всички нива на администрацията в центъра и по места, заемани от хора, които не се притесняват от простотията си и я парадират понякога като простащина, та дори се стремят да имитират простоватите, а понякога просташки маниери на тези над тях – на техните патрони и патриции.

Затова все по-често простотията на все повече хора ще избива тук и там като циреи по физиономията на държавата и обществото ни.

България спешно се нуждае от ценностно поставяне на простотията извън закона на обществения морал. Обществото ни е изправено пред жестока дилема, която има катастрофични измерения:

Или простотията нас, или ние простотията!

Това е дилема на живот и смърт!

Първият критерий, по който трябва да бъде шкартиран един висш политик, един политик въобще, е ако демонстрира простотия, камо ли пък простащина – в езика, в маниерите, в менталността, в отношението към отговорностите си. Простотията в политиката е рак за България и нейните метастази вече се настаняват в най-обикновените граждани, независимо от това какви иначе са те и имат или нямат обща култура.

Враг номер едно на нормалното, демократично, европейско, съвременно наше общество е именно тя – простотията, неумолимо и необратимо преминаваща в екстремната фаза на простащината.

Това е разплатата за системното опростачване на народа ни, превърнато в средство, а все повече и в цел на неговите политици. Решили, че няма нищо по-просто от това – да управляваш прости хора, да ги облъчваш с простащини и да заплашваш България с превръщането ѝ в сива зона на ширещата се безнаказано и безпрепятствено простотия!


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.


Четете още:

🔴 3D принтиран, екологично чист дом от кирпич и то само за €900?! (СНИМКИ/ВИДЕО)

🔴 Първата дама в кралско синьо при Елизабет II

🔴 Изберете си бухал и се запознайте с любопитни факти за себе си





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе