Живков искал да срине Кръстова гора с булдозер



Заграждат храма с мрежа

Пускат три мечки да пазят от миряни

Да се докара булдозер, който да срине църквата "Света Троица" на Кръстова гора и да се премахне чудотворният кръст. Това е наредено от управниците по тоталитарно време под ръководството на Тодор Живков.

Пъкления комунистически замисъл разкрива Димитър Кеминов от близкото до свещеното място село Мостово. По онова време Кеминов е пазач на резервата "Кормисош" - едно от най-легендарните места за ловуване в цяла Европа.

Чудното балканско кътче е достъпно само за високопоставени комунистически лидери и за западноевропейци с големи финансови възможности. В него на лов е бил Леонид Брежнев, а френският президент Франсоа Митеран се е лекувал тук. Тук е и едно от любимите места за ловуване на глухари на Тато и румънския му другар Чаушеску. За ловната страст на Живков говори и фактът, че цели 33 години той държи първо място в националната класация за трофеи от елен лопатар.

Тъй като комунистическите величия харесват мястото за резерват (ловно стопанство) и го превръщат във фамозно място за ловуване, а Кръстова гора е близо до резиденцията "Кормисош", строго забраняват посещенията на поклонници. Така се раждат идеите за ликвидиране на Кръстова гора и посещенията на миряни. Взето е решение святото място да бъде съборено с будлозер.

С тази задача са натоварени работници, придружени от пазача Димитър Кеминов. Когато те пристигат, отварят вратата на храма и за почуда на всички присъстващи виждат, че един дървен кръст, закачен над иконостас, силно се люлее, без да е докосван от никой.

Всички се стъписват. Решават да не пипат нищо и се връщат, без да са осъществили злото намерение.

"Тогава повярвах за първи път в светия кръст и в Бога", изповядва пазачът в разговор с близките си Георги Гривов и Атанас Марудов.

Спомени за комунистическата забрана за посещение на поклонници на Кръстова гора запазва и управителят на ловното стопанство и министерска вила "Кормисош" Христо Христов. Наближил ли празникът Кръстовден, доброволни отряди завардвали всички пътеки и пиле не можело да прехвръкне към върха.

"Предложиха ми да прекратим поклонението на Кръстова гора, като заградим храма с мрежа и вътре пуснем три мечки, които да пазят района от поклонници", споделя Христов, който е близък роднина на Тодор Живков и живее в Правец.

Разкритията както на Димитър Кеминов, така и на Христо Христов са публикувани в специалното издание "Кръстова гора. Свещената българска гора", чийто автор е архимандрит Висарион Гривов.

Изстъпленията по соцвреме срещу свещеното родопско място, където е заровена частица от Христовия кръст, не спират дотук. Кметът на близкото селце Манастир по онова време споделя пред архимандрит Висарион, че по време на неговото кметуване на Кръстова гора се губи момиченце, което не може да говори.

Три дни търсят детето и най-после го намират в близкото село Белица. Обаждат се на кмета Велков, че са намерили детето, а той докладва на партийния секретар на БКП в Лъки. Станало е чудо - момичето вече не е глухонямо.

"Вземайте линейка и го карайте далече от тука и никому не казвайте, че детето е проговорило" - му нареждат. "Това съм изживял и съм разбрал, че Кръстова гора е свято място и стават невероятни чудеса", споделя Велков.

Чак през 1988 г. родолюбивият родопчанин Петър Тодоров от Смолян успява да измоли от Тодор Живков свободно да се посещава Кръстова гора и да се извършва богослужение там.

На 22 октомври 1994 г. от родопската Света гора изчезва чудодейният кръст, който БКП иска да срине с булдозер. Дотогава половин век металната конструкция остава непокътната.

Десет дни по-късно неизвестен се обажда по телефона на тогавашния игумен отец Василий Аринински и му иска 100 000 лв. откуп за кръста, който в противен случай ще бъде изнесен в чужбина, където оценката на светия кръст била 5 млн. лева.

Духовникът не се поддава на рекета и оставя съдбата на светинята в Божиите ръце. Седем месеца по-късно кръстът е намерен от овчаря Алекси от с. Белица. Така се сбъдва пророчеството на Ванга: "Тези, дето са го откраднали, Бог вече ги наказва. Голямо зло ще сполети и тях, и семействата им, ако не го върнат. Той ще се намери, захвърлен близо до Кръстова гора".

Кръстът е открит в гора под нападалата шума, нарязан. По-късно е заварен и върнат в Кръстова гора, като мястото на заварките нарочно не е шлайфано, за да си личат завинаги нанесените щети и посегателството.

Малко след връщането на кръста на игумена е подхвърлена бележка, в която пише: "Ние, които посегнахме на кръста, бяхме трима. Беди нападнаха семействата ни, двамата се споминаха. Не исках да ме последва тяхната участ. Върнах кръста и моля за прошка! Дано Бог се смили и запази в тайна името ми, за да не върви този грях и по децата ми".

Слепи проглеждат, сакати прохождат

"Със собствените си очи аз видях малко сляпо момиче, възвърнало зрението си. Три неми момчета започнаха да говорят и саката циганка стана и тръгна да върви".

Това разказва предишният игумен отец Василий Аринински. И разказва още една история за чудодейно изцеление.

"Едно малко момче, което дойде тук, беше парализирано. Аз го положих близо до кръста и го напръсках със светена вода. Нещо ме накара да кажа: "Стани и целуни кръста!" - и то го направи. Днес това момче тича и играе със своите приятели, сякаш нищо не се е случвало".

Ваня Костова пише химн

След посещението си на Кръстова гора Ваня Костова пише стих в прослава на обителта, който е достоен и за своеобразен химн.

"Докога ще се лутаме в мрак?

Нека вярата води сърцата!

Чуй ни, Господи, чуй, дай ни знак

и върни любовта на земята".

Задно с нея при визитата й е и Ева от "Тоника". От своя страна се моли на Господ да помогне "да бъдем добри, благодарни и състрадателни", както и "да отвори сърцата и очите ни за добри дела, за да виждаме грешките си".


Четете още:

🔴 Овчарят милионер съди племенника си за 180 хил. лв.

🔴 107 хил. души са средната класа на България

🔴 Мариела Костадинова и Панайот Димитров – олимпийски шампиони по акробатика





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе