Опознай България: Геопарк Искър-Панега



Фотографии: Паулина Гегова

В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Този път пътешествието ми ме отведе до една от най-красивите и спокойни екопътеки в Северна България – Искър-Панега, разположена точно до малкия ловешки град Луковит.

Ekoputeka Iskur-Panega

Екопътеката е дълга 8 км., с паркинг в началото, но преминаването ѝ е повече от лесно. Трудностите са минимални, а гледките, които ви заобикалят на почти 360 градуса, спират дъха. Всичко започва от едно тунелче, сякаш взето от Графството от „Властелина на пръстените“, и продължава с тясна, но кокетна скална козя пътека, водеща до река Златна Панега, която, както водачите ми кореняци се пошегуваха, е не златна, а синя. Всъщност водата е синьо-зелена, на места с жълтеникави участъци, но кротка, тиха и умиротворена. Отгоре на всичкото е доста плитка, което я прави безопасна.

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Продължавайки по поречието ѝ ще преминете през множество беседки с огнища, пещери и малки дървени мостчета, като само един бетонен се откроява, който реално поставя началото на екопътеката. Ако я преминете цялата ще стигнете до Карлуково и ще зърнете Искъра.

Геопаркът е създаден по проект от програмата ФАР “Развитие на Българския екотуризъм”, който цели да развие геотуризма в района, чието население все повече се топи, но пък природата си остава все така примамлива. Той включва в себе си Карлуковския карстов комплекс и ландшафтен парк “Панега“. Териториално се намира на 110 км. от София и на едва 55 км. от Плевен. Аз пристигнах от Пловдив, но пътят и часовете по гари и магистрали си заслужаваха чувствата, които това райско кътче пробуди в мен.

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Като споменах Графството, усещането, че си попаднал в една от фентъзи поредиците на Толкин, не те напуска до последно. Растителността, ландшафтът и обитателите говорят за приказност. Паркът е дом на много цветни насекоми като пеперуди, калинки, разнообразни бръмбари и водни кончета. Ако сте късметлии, може да срещнете и добитък, който свободно се припича под нежното слънце. Ако може да планирате посещението си на Искър-Панега, ви препоръчвам да го посетите пролет или ранна есен, когато не е твърде горещо и змиите не излизат от дупките си.

Както почти навсякъде в България, така и в геопарка са открити руини от римско светилище, а до извора е намерена оброчна плоча на бог Асклепий, дъщеря му Хигия и сина му Телесфор. Така не само приказките, но и митологията се пробужда и оживява на това чудно място. А ако още не ми вярвате, ще ви кажа, че точно до един от най-впечатляващите дървени мостове, скован направо в скалата, се откроява малко мочурище, кой знае колко дълбоко, в което сякаш се е отразило нощното небе, изпъстрено с милиарди звезди.

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Суеверните вярват, че водата е лековита, а учените са открили, че река Златна Панега е най-големият карстов извор в цяла България. Скалите са изградени от същия материал, поради което питейната вода е дефицит, но пък беседките и полянките за пикник в изобилие, така че ако се запасите с провизии предварително, може да прекарате цял ден на природен покой, наслаждавайки се на звука от водата. Ако пък сте любители на пещерните образувания, си носете фенер и нека приключенията започнат. В геопарк Искър-Панега определено ще се почувствате като в друг свят. Трудно ще се откъснете от него и ще се върнете към действителността, но споменът ще се запечата в съзнанието ви за цял живот и рано или късно, ще се завърнете в тази, като описана в книга, местност.

Ekoputeka Iskur-PanegaEkoputeka Iskur-PanegaEkoputeka Iskur-Panega


Четете още:

🔴 Ева от "Тоника" разказва какво всъщност е направила след смъртта на Гого

🔴 Как Гунди, без малко, щял да стане волейболист!

🔴 5 начина да опростим живота си





Източник: plovdivtown





Коментари

горе